Ihminen on lämpövoimakone

Oletko koskaan miettinyt syömäsi ruoka-annoksen kalorimäärää tai seurannut painosi kehitystä? Paljonko syömäsi ruoka sisältää energiaa verrattuna muuhun energiakäyttöösi?

 Kuva: Ihmisen syömä energiamäärä suhteutettuna 
eri energialähteiksi (Laskelma: Excel-taulukko)

Kuvassa on esitetty ihmisen syömän energian määrä eri energialähteisiin suhteutettuna. Ihminen syö yhdessä vuorokaudessa noin 3 kWh ja vuodessa hieman yli 1 MWh energiaa.

Ihminen on eräänlainen lämpövoimakone [Wikipedia:Lämpövoimakone]. Esimerkki lämpövoimakoneesta on auton moottori. Moottoriin syötetään polttoainetta ja siitä noin kolmasosa muuttuu työntövoimaksi ja kaksi kolmasosaa menee hukkalämpönä harakoille. Ihmisen vuodessa syömä energiamäärä vastaa samaa mitä dieselillä toimiva auto kuluttaa kun ajetaan noin 2000 kilometria.

Jos ihminen kuluttaa energiaa kiipeämällä maailman korkeimmalle vuorelle, hän kasvattaa potentiaalienergiaansa noin 1,8 kWh. Jos ihminen pudotettaisiin vuorelta turbiinin läpi, saataisiin takaisin noin puolen päivän tavanomainen energiatarve.

Aiemmin kirjoitin, että ihminen pystyy pyörällä polkemaan sähköä noin 0,5 - 1 kWh päivässä (Greenpeacen 0,02 euron päiväliksa).

Ihminen on hieman kuin auton moottori eli lämpövoimakone: syöt päivittäin noin 3 kWh ja voit polkea 1 kWh sähköä. Ihminen hikoilee ylimääräisen lämmön harakoille.

Kommentit