Koronavirusta ei tule hidastaa vaan se pitää pysäyttää

Parempi kerta rutina kuin ikuinen kitinä pätee kuolemanvakavalla tavalla koronavirukseen. Hallitus otti tällä viikolla kovat keinot käyttöön mutta nyt tavoite pitää Suomessa kirkastaa kaikille.

Olemme viikkoja tai jopa kuukausia kuulleet Suomessa, että koronaviruksen leviämistä pitää hidastaa, jotta terveydenhuoltojärjestelmämme ei ylikuormitu. Sanassa hidastaa on mittakaavaltaan suuri virhe, joka saattaa maksaa Suomessa tuhansia ihmishenkiä.
Koronavirusta ei pidä Suomessa hidastaa vaan se pitää pysäyttää. Kiina ja Etelä-Korea eivät hidastaneet virusta vaan ne pysäyttivät sen ja Suomi pystyy samaan. Kiinan ja Etelä-Korean toimet osoittavat, että virus saadaan hallintaan alle kuukaudessa ja ensimmäinen vaihe on käytännössä ohi kahdessa kuukaudessa.

Alla on kolme skenaariota Suomesta: kun otamme tavoitteeksi tarttuvuusluvun 0,5 paikkeilta niin muutamassa viikossa ensimmäinen vaihe on hallinnassa eikä tähän moni kuole.

Mikä on olennaista?

Jos yksi taudin saanut tartuttaa vähemmän kuin yhden henkilön niin tauti pysähtyy. Kiinan Wuhanissa alkuun yksi viruksen saanut tartutti neljä ihmistä ja epidemia roihahti kasvuun. Nopeilla toimilla tarttuvuusluku tiputettiin 0,32 tasolle ja epidemia pysähtyi täysin. Suomen lähiviikkojen aivan ehdoton tavoite on saada tarttuvuusluku alle ykkösen.

Suomessa THL julkaisi viime viikolla simulaatioita joissa tarttuvuuslukua (R0) pudotetaan hieman alle kahden (1,8 tai 1,42). Tämä ei missään tapauksessa saa olla tavoite vaan virus tulee pysäyttää. Jos tavoite on vetelästi yli ykkösen tarttuvuusluku niin Suomessa tulee tuhansia ruumiita. Olennaista on myös ymmärtää että Kiina pudotti tarttuvuusluvun alle kymmenesosaan muutamassa viikossa eli kyseessä ei ole suora taudin ominaisuus vaan siihen vaikuttaa hallintakeinot.

Kun uusien tartuntojen määrä putoaa ja ensimmäinen viruksen aalto on nitistetty niin alkaa seuraava vaihe. Päätavoite on koko ajan sama: yksi taudin saanut ei saa tartuttaa enempää kuin yhden henkilön.

Tehokkaalla oireiden valvonnalla, testikapasiteetin nostamisella ja tartunnan saaneiden etsimisellä ja seulonnoilla voidaan todennäköisesti välttää yhteiskuntamme pysäyttäminen ja silti pitää tartuntaluku aisoissa.

Aiheesta on useita kansainvälisiä kirjoituksia joista suosittelen lukemaan Thomas Pueyon 'The Hammer and the Dance'.

Kommentit