Asiallista puolestapuhumista

Olen itse allergisoitunut tuulialalla viimeisenä parina vuotena törmäämääni epärehelliseen numerokikkailuun ja jopa suoranaiseen valehteluun. On todella virkistävää lukea tuulivoimaa tyypillisesti puoltavalta henkilöltä teksti, josta ei pinnallisella tarkastelulla löydy mitään kummallisia miinoja. Tällaisen tekstin on kirjoittanut Riku Merikoski: "Tuulivoima karkasi marginaalista jo vuosia sitten"

Itse olen sitä mieltä, että Sipilän hallituksen 2000MVA tuulileikkaus on oikea teko. Se on erotuomarin pilli tuulivoima-alalle, joka on täysin ylikuumentunut.

Mielestäni tuulialan olisi omatoimisesti pitänyt ehdottaa tariffin pudottamista suunnilleen Rikun mainitsemien lukemien tasolle kun ylikannattava liiketoiminta tuli ilmeiseksi. Tämän jälkeen olisi ollut hyvät edellytykset keskustella jatkosta ja ylikuumentuminen sekä ylilyönnit olisi ehkä vältetty?

Ala toimi toisin ja täyttyi yhä kummallisemmista hankkeista, toimijoista ja toimintamalleista. En tiedä täsmälleen missä kohdassa etiikka laski sietämättömän alas. Numerot kuitenkin erkanivat todellisuudesta ja lopulta hankkeiden esitetyissä materiaaleista lähes joka kohdasta löytyi joku liukumiina. Tariffikiintiön kilpajuoksussa rakennusluvasta tuli miljoonien arvoinen ja keinovalikoimasta sen mukainen.

Tämä toiminta johtui mielestäni siitä, että tuulivoiman syöttötariffi oli liian hyvä alunpitäen. Tämä ei tullut kaikille yllätyksenä. Esimerkiksi Matti Liski kirjoitti asiasta lausunnon TEMille jo vuonna 2009: "Arvioni mukaan tuen taso on reilusti ylimitoitettu" ja "Suunnitteluun liittyvän kiireen ei tulisi estää eri toteutustapojen kritiikin kestävää vertailua, ennen tuen käyttöönottoa."

Tuulivoiman syöttötariffi on esimerkki siitä, miten tukijärjestelmää ei pidä luoda. Ennen uusien mahdollisten mallien laatimista olisi seikkaperäisesti arvioitava aiemman tariffin valmisteluprosessi. Miksi esimerkiksi Matti Liskin oikeaan osunut arvio jätettiin huomiotta?

Mielestäni myös nykyisen 2000MVA kiintiön osalta takuuhintaa täytyy laskea. Nyt on syntymässä kultapossukerho, jonka voitot eivät nykyisessä taloustilanteessa ole hyväksyttäviä. Tuulivoimatoimijan tavallinen lupaus tällä hetkellä on, että yksi tuulivoimala tuottaa elinkaarensa aikana 5-7 miljoonaa euroa voittoa kaikkien rahoituskulujen ja ulkomaille rekisteröidyn rahaston jälkeenkin. Ainakin neljä eri tuulivoimayritystä kertoo hankkeen tuottavan yhteisöveroa noin miljoona euroa per tuulivoimala elinkaaren aikana. Näistä osalla on toistakymmentä hanketta vireillä eli näitä lupauksia on kerrottu suurelle määrälle ihmisiä.

Yhteiskunnalle tällainen tulee poskettoman kalliiksi kun sähkön hinta on laskenut ja kapasiteettikertoimet kohonneet.

Kommentit