Litium-ioni vai vesiakut

Clean Technica uutisoi Yhdysvaltojen kasvaneesta akkukapasiteetista sähkön varastona: "US Energy Storage Surpasses 100 MW In Q3" (Clean Technica 4.12.2015). Akkuteknologian kehityksestä ja erityisesti litiumioniakuista sähkövarastoina on puhuttu paljon. Voisiko esimerkiksi tuuli- tai aurinkovoimalla tuotettua sähköä tallentaa laajemmin akkuihin? Paljonko nyt asennetut akut yhteensä pystyvät varastoimaan sähköä (Wikipedia:Litiumioniakku)?

Tekstissä sanotaan: "As a result, the cumulative total for energy storage deployment in the US during 2015 has reached 108 MW, equating to 94 megawatt-hours" - eli mainitut akut yhteensä pystyvät varastoimaan 94 MWh sähköä (Clean Technica 4.12.2015).

Mihin tätä yhteenlaskettua 94 MWh kapasiteettia pitäisi suhteuttaa?

Sitä voi suhteuttaa esimerkiksi pohjoismaissa vesivoimaloiden altaissa nyt varastoituun energiaan. Tällä hetkellä pohjoismaiden vesiakuista löytyy noin 100 000 000 MWh sähköenergiaa varastoituna (Nordpool: Reservoir Content for Electrical Exchange Area).

Pohjoismaisissa vesiakuissa on siis nyt miljoona kertaa enemmän sähköä talletettuna kuin mainittuihin yhdysvaltojen litiumioniakkuihin voi varastoida. Pohjoismaiset vesiakut on pääosin rakennettu kymmeniä vuosia sitten. Vesiakut eivät happane muutamassa vuodessa eikä niitä varten tarvitse perustaa kaivoksia erikoismetallien kaivamista varten. Ne latautuvat itsestään kun sataa.

Akuista on kirjoittanut asiantuntevasti Kaj Luukko (Tesla-akkujen mahdollisuudet ja mahdottomuudet) ja (Aurinkovoimalasimulaatio – sähkö halvimillaan 204 €/MWh).

Aiemmin totesin, että Tesla-yhtiön kotikäyttöön tarkoitettu akku varastoi energiaa suunnilleen saman verran kuin dieseliä mahtuu maitotölkkiin (Viherhype).

Kommentit

  1. Hyvä suhteutus. Ei tuollaista megalukemaa maallikko hetikään tajua, kun sähkölaskussakin puhutaan vain kilowattitunneista.
    Niin ja kaiken lisäksi USA on Pohjoismaita monta kertaa suurempi alue.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti