Avoin kirje Suomen hallitukselle: solidaarisuus koskee kaikkia

Suomen hallitus on alkutaipaleen politiikassaan kysellyt solidaarisuutta vaativan kilpailukyvyn parantamisen perään. Kun emme voi devalvoida, tarkoittaa tämä palkkojen alentamista tai merkittäviä leikkauksia palkansaajien etuihin (Helsingin sanomat 8.9. Heikennykset ja 9.9. Päätöksiä).

Suomen hallitus on samalla tuomassa tuulivoiman yritystuet eduskunnan käsittelyyn [TEM, 3.9.2015], [HE15/2015 vp]. Lakiesityksessä tuulivoiman kehitystä ei ole ennakoitu lainkaan ja tuotanto on laskettu vuoden 2009 tuulivoimatekniikan mukaan (Tuhat tuntia viivan alle, Tuulivoimatekniikan kehitys).

Hallitusohjelmassa tuulivoiman tukikiintiötä linjattiin leikattavaksi 2500 MVA tasosta 2000 MVA tasolle. Hallituksen esityksessä on hyviäkin puolia. Itse leikkausta ei kuitenkaan tehdä ja säästöt jäävät toiveiden varaan [Talouselämä 27.8.2015].

Tuulivoimatukien kustannusarvio on paisunut 1,27 miljardista jo kolminkertaiseksi neljässä vuodessa (Syöttötariffin kustannusten arvio pettänyt pahasti). Takuuhinnat ovat voimassa vuoden 2030 paikkeille eikä hallituksella ole kokonaiskustannuksista luotettavaa arviota. Kansalaistoiminta on tähän mennessä säästänyt noin miljardin (Kansalaistoiminta), mutta sellaisen varaan ei voida loputtomiin laskea.

Tuulivoimayhtiöt tekevät jo nyt valtavaa tulosta [Talouselämä 7.9.2015] ja [Viitteet]. Suomen viranomaiset ovat luvanneet tarkastaa tuulivoiman tukitason vuosittan [SA.31107]. Sijoittajalle Suomen tukijärjestelmä on houkutteleva koska tekniikka on kehittynyt mutta tukitaso on laskettu vanhan tekniikan mukaan (Tuuliryntäys).

Ei ole uskottavaa politiikkaa vaatia solidaarisuutta jos se ei koske kaikkia.

Syöttötariffin ulkopuolella olevien 1500 MVA tuulivoimakapasiteetin osalta syöttötariffin taso tulee tarkastaa ja laskea kohtuulliselle tasolle.

Tässä blogissa on esitetty avoimesti laskelmat ja ne on julkaistu lehdistössä. Muita vastaavan tason avoimelle kritiikille altistettuja laskelmia ei ole olemassa. Etujärjestöt kuiskuttelevat muuta tietoa, mutta se ei kestä kriittistä tarkastelua.

Tapio Pitkäranta
Helsinki

Kommentit