Ilmatieteen laitos avoin data for dummies

Ilmatieteen laitos on julkaissut suuret määrät avointa säähavaintoihin liittyvää dataa rajapinnan kautta (Ilmatieteen laitoksen avoin data). Datan rajapinta on tehty Open Geospatial Consortium –standardien mukaisesti (OGC, Open Geospatial Consortium).

Kysymyksessä on hyvin yleinen ja laajakäyttöinen rajapinta- ja standardien kokoelma. Jos olet etsimässä yksinkertaisia vastauksia tyypillisimpiin kysymyksiin, on rajapinta yleiskäyttöisyytensä vuoksi hieman hankalasti lähestyttävä. Tässä muutamia havaintojani rajapinnan käytöstä lyhyen kokeilun perusteella.

Tarvitset alkuun käyttöoikeuden rajapintaan. Tämä pyydetään verkkosivujen kautta ja tunnus on yksittäinen fmi-apikey tunnus. Kun olet saanut tunnuksen palveluun, voit muodostaa aineistoja muokkaamalla selaimen osoitteeseen sopivia kyselyitä. Aineistojen muodostamisessa ongelmana on tietää minkälaisilla kyselyillä saat haluamasi aineistot muodostettua. Tässä muutama yksinkertainen kysely joiden avulla saat materiaaleja muodostettua kun korvaat APIKEY kohdan palveluun hankkimallasi käyttötunnuksella:

  • Yksinkertainen kysely: Helsingin datasta viimeisen 30 päivän ajalta (korvaa APIKEY):
  • Vuoden 2015 Helsingin datat (korvaa APIKEY):
  •  Vuoden 1938 Helsingin datat (korvaa APIKEY):
Tulos syntyy XML-muodossa ja muodolle tyypillisesti itse sisältöä on hyvin pieni osa ja aineiston suuri massa koostuu erilaisista rakenteen kuvailuista.

Muutamia linkkejä aiheeseen liittyen:

Kommentit