Tuulen viemää 2.0

Tuulen viemää oli edellisen kirjoituksen aihe viitaten London School of Economicsin tuloksiin kiinteistöjen kadonneesta arvosta kun tuulivoimala ilmestyy maisemaan (Tuulen viemää).

Tänään uutisoitiin uudesta Aalto-yliopiston professori Matti Liskin tutkimuksesta otsikolla: "Gone with the wind? An empirical analysis of the renewable energy rent transfer." Eli ilmeisesti jälleen tuulivoimatuet ovat viemässä jotakin. Mitä tällä kertaa?

Jotta aihe ei jäisi yksittäisen tutkimuksen varaan niin suosittelen lukijoita lukemaan seuraavat tekstit:
Eli tuoreimmassa Matti Liskin tutkimuksessa simuloidaan mitä pohjoismaiselle sähkömarkkinalle tapahtuisi jos sinne lisätään nykyisellä tukimallilla paljon tuulivoimaa. Tulos on täsmälleen sama kuin aiemmissa kirjoituksissa on todettu:
  1. Tilanne on jo nyt huono: mikään uusi investointi ei kannata (Merikoski)
  2. Tuet koko ajan pahentavat tilannetta: markkinan hinnoittelua ei ole suunniteltu tähän (Kara)
  3. Kohta joudumme tukemaan ihan kaikkea tuotantoa (Leskelä, Liski)
  4. Tavoitekonfliktien vuoksi kehitys voi olla muuta kuin tavoiteltiin (Viljanen, Kyläheiko)
Jos Matti Liskin skenaarioiden annettaisiin toteutua, lähes kaikki sähköyhtiöt kaatuisivat yhteiskunnan syliin tai menisivät konkurssiin. Simuloiduilla hintatasoilla mikään tuotantomuoto ei kannata.

Tukipäätöksillä on aivan mahdollista ajaa suuretkin sähköyhtiöt ahdinkoon. Esimerkiksi monessa maassa toimiva Vattenfall jauhaa nyt melkoisia tappioita [Ulkoasianministeriö: Vattenfall teki historiansa ennätystappiot]. Sähkömarkkinan tilasta on luonnollisesti vilkas keskustelu käynnissä myös Ruotsissa [Dagens Industri: 27.10.2015].

Kommentit