Tuulen viemää oli edellisen kirjoituksen aihe viitaten London School of Economicsin tuloksiin kiinteistöjen kadonneesta arvosta kun tuulivoimala ilmestyy maisemaan (Tuulen viemää).
Tänään uutisoitiin uudesta Aalto-yliopiston professori Matti Liskin tutkimuksesta otsikolla: "Gone with the wind? An empirical analysis of the renewable energy rent transfer." Eli ilmeisesti jälleen tuulivoimatuet ovat viemässä jotakin. Mitä tällä kertaa?
Jotta aihe ei jäisi yksittäisen tutkimuksen varaan niin suosittelen lukijoita lukemaan seuraavat tekstit:
Eli tuoreimmassa Matti Liskin tutkimuksessa simuloidaan mitä pohjoismaiselle sähkömarkkinalle tapahtuisi jos sinne lisätään nykyisellä tukimallilla paljon tuulivoimaa. Tulos on täsmälleen sama kuin aiemmissa kirjoituksissa on todettu:Tänään uutisoitiin uudesta Aalto-yliopiston professori Matti Liskin tutkimuksesta otsikolla: "Gone with the wind? An empirical analysis of the renewable energy rent transfer." Eli ilmeisesti jälleen tuulivoimatuet ovat viemässä jotakin. Mitä tällä kertaa?
Jotta aihe ei jäisi yksittäisen tutkimuksen varaan niin suosittelen lukijoita lukemaan seuraavat tekstit:
- Nykyhinnoilla pohjoismaissa mikään investointi ei kannata uuteen sähköntuotantoon millään tuotantotavalla (Riku Merikoski: Sähkön markkinahinnat ovat jo liian alhaalla)
- Kansalliset tuet vääristävät sähkömarkkinoita ja ne saattavat johtaa kokonaisuuden kannalta hyvin haitalliseen kehitykseen tavoitekonfliktien vuoksi [Viljanen, Kyläheiko: 2015] (Linkki). Huom: vaikka tätäkin tutkimusta voi kritisoida, on ilmaston kannalta haitallista kehitystä nähtävissä jo nyt Ruotsin ydinvoimaloiden aikaistetun sulkemisen muodossa.
- Tuettu tuulivoima poistaa sähkömarkkinoilta hinta-ankkurit. Tällöin markkinat vääristyvät ja sähkön hinta painuu keinotekoisen alas. Markkinoita ei ole suunniteltu tähän [Helsingin Sanomat: Mikko Kara, 7.8.2015]
- Ja nyt tuoreimpana: nykyisillä tuulivoiman tukijärjestelmillä sähkön hinnat painuvat katastrofaalisen alas [Liski: 2015]
- Tuoreimman tutkimuksen uutisointia kommentoi myös esimerkiksi (Jukka Leskelä: 4.11.2015) ja (Petri Sarvanmaa: 4.11.2015) sekä (Energiateollisuus: Tukijärjestelmät tulevat pitkässä juoksussa kalliiksi)
- Tilanne on jo nyt huono: mikään uusi investointi ei kannata (Merikoski)
- Tuet koko ajan pahentavat tilannetta: markkinan hinnoittelua ei ole suunniteltu tähän (Kara)
- Kohta joudumme tukemaan ihan kaikkea tuotantoa (Leskelä, Liski)
- Tavoitekonfliktien vuoksi kehitys voi olla muuta kuin tavoiteltiin (Viljanen, Kyläheiko)
Tukipäätöksillä on aivan mahdollista ajaa suuretkin sähköyhtiöt ahdinkoon. Esimerkiksi monessa maassa toimiva Vattenfall jauhaa nyt melkoisia tappioita [Ulkoasianministeriö: Vattenfall teki historiansa ennätystappiot]. Sähkömarkkinan tilasta on luonnollisesti vilkas keskustelu käynnissä myös Ruotsissa [Dagens Industri: 27.10.2015].
Kommentit
Lähetä kommentti