Suomi lupasi EU:lle tarkistaa tuulivoimatuen vuosittain

Lauri Finer on kirjoittanut mielenkiintoisen analyysin perussuomalaisten talouspolitiikasta. Minulla ei ole minkään puolueen talouspolitiikan kanssa mitään tekemistä, mutta arvostan aina kun lähdeviitteet on mainittu niin keskustelua voi käydä asiapohjalta. Otan kantaa vain yhteen asiaan jonka tunnen hyvin.

Tuulivoimatukeen liittyvä kohta on tekstissä kuvattu harhaanjohtavalla tavalla. Kirjoituksesta saa kuvan, että tuulivoimatuella on  perustuslakivaliokunnan suoja vuodesta 2010 viitatun lausunnon vuoksi. Todellisuudessa Suomi lupasi vuonna 2011 EU:lle tarkistaa tuulivoimatuen tason vuosittain uusien voimaloiden osalta:  Valtiontuki SA.31107, Sivu 11, kohta 59:

  • "Jotta korvaukset eivät ajan mittaan nousisi liian korkeiksi, Suomen viranomaiset ovat vahvistaneet seuraavansa tuotantokustannuksia vuosittain ja mukauttavansa tarvittaessa tukea ohjelmaan liittyvien uusien voimaloiden osalta."


Tämä lupaus annettiin siis 2011 eikä 2011-2018 rakennetuilla tuulivoimaloilla ole ollut perustuslaillista suojaa tuen tason osalta.

Esimerkiksi vuonna 2015 tuulivoimatuen leikkaus oli sekä SDP:n että Perussuomalaisten leikkauslistalla, vasta pieni osa tuulivoimaloista oli rakennettu ja tuen kohtuuttomuus oli yleisesti tiedossa. Kumpikaan puolue ei vaatinut 2015-2018 tuulivoimatuen tason tarkistamista. Kaikkia puolueita voi kritisoida miksi näin ei tehty.

Voiko tuulivoimatukeen koskea nyt jälkijättöisesti?

Tuulivoimatuen taso tarkistettiin vasta huutokaupassa 2019. Vuonna 2017-2018 rakennetut tuulivoimalat saivatkin 20-kertaisen (+2000%) tuen 2019 rakennettuihin verrattuna. Jokainen ymmärtää että tuen taso etenkin loppuvuosina oli täysin kohtuuton.

Mikäli myös täysin kohtuuttomaksi osoittautuneisiin yritystukiin ei kosketa, voi solidaarisuus olla koetuksella kun hankalimpina aikoina haetaan säästöjä.



Kommentit