Miksi koronavirustartunnat lisääntyivät marraskuussa 2020

Koronavirustartunnat ovat kääntyneet nousuun Suomessa marraskuussa 2020 ja pääkaupunkiseudulla otettiin tällä viikolla käyttöön uusia rajoitustoimia epidemian hallitsemiseksi. Analysoin syksyn datat ja esitän tässä kirjoituksessa yhden huomion mistä lisääntyneet tartunnat johtuvat. 


Laboratoriossa varmistettujen tartuntojen määrässä tapahtuu tasohyppäys ylöspäin 16.11.2020. Mistä tämä tasohyppäys johtuu?

Onko syynä työpaikat? Googlen datan mukaan elokuusta marraskuuhun on tapahtunut merkittävä muutos: ihmiset käyvät enemmän työpaikoilla. Mutta 16.11.2020 eteenpäin varmistetut tartunnat eivät ole peräisin työpaikoilta koska syysloman muutos työpaikoilla käymisen suhteen on vaatimaton.

Teen seuraavissa kuvissa aikasiirtymiä dataan ja perusteluksi käydään taustalle epidemian diagnoosiviive. Tilastoissa on monenlaista viivettä. On keskeistä ymmärtää, että esimekiksi tänään THL:n raportoidut uudet tartunnat koskevat laboratoriotuloksia aiemmilta päiviltä tältä viikolta. Nuo aiempien päivien tulokset taas heijastavat tartuntoja jotka on saatu noin viikkoa ennen oireiden alkamista.



Palataan takaisin Suomen tilastoihin: ehkä tartunnat ovat peräisin ravintoloista? Ravintoloiden aukioloa rajoitettiin edellisen kerran 8.10.2020. Alla kuvassa esitetty varmistetut tartunnat ja diagnoosiviivellä arvioidut tartuntapäivät. Lokakuun alussa Suomessa koronapiikki laski ennen ravintoloiden sulkemista ja merkittävää muutosta ei tapahtunut marraskuun alkuviikoille 8.10. rajoitusten jälkeen. Aukioloja ei ole höllennetty marraskuussa joten en näe syytä miksi ravintolat olisivat aiheuttaneet 16.11. tasohyppäyksen. 



Marrakuussa yli 70-vuotiaiden riskiryhmän tartunnat ovat lisääntyneet hyppäyksenä. Riskiryhmällä on tartuntamääräänsä paljon suurempi paino, jopa yli satakertainen kuolleisuus, koska riski vakavaan taudin muotoon on korkea. 


Tarkastellaan vielä tarkemmin tartunnan saaneiden ikäjakaumaa ja huomataan, että iäkkäiden tartunnat pomppaavat noin 16.11. alkaen. On olennainen kysymys mistä kasvussa oli kyse.


Sitten esitellään mistä marraskuun tasohyppäys riskiryhmän osalta todennäköisesti johtuu: yksi syy on isänpäivä. Kun siirrämme vahvistetut tartunnat ajassa taaksepäin niin hyppäys tapahtuu 8.11.2020 jolloin Suomessa vietettiin isänpäivää. 

Havainnollistetaan diagnoosiviiveen aiheuttama ongelma. Vahvistettujen tartuntojen tilastossa isänpäivä näyttää todella harmittomalta kuopalta tartunnoissa. Sen vaikutus tulee viiveellä ja kun tarttuvuusluku on Suomessa hieman yli yhden tasolla niin hyppäys jää etenemään väestöön aiempaa laajempana rintamana. Epidemian kuristaminen alkoi jälleen tällä viikolla kun itse tapahtumasta on kolme viikkoa.

Lopuksi huomiot, että epidemian eteneminen on monimutkainen ilmiö eikä siihen ole ihmelääkkeitä. Myöskään isänpäivä ei selitä läheskään kaikkea mitä marraskuussa on tapahtunut. Tartunnat ovat nousseet myös nuoremmissa ikäryhmissä. Nyt on tarve painaa tarttuvuusluku alle ykköseen (R<1) eikä tämä kirjoitus ota kantaa mitkä kaikki rajoitukset kannattaa tehdä.

Entä joulu? Suosittelen itse, että jos vietätte joulua arjen perhepiiriä laajemmalla joukolla niin pitäkää ainakin viikon karanteeni ennen joulua tai olkaa muuten erittäin varovaisia. 

Teoriassa joulu voisi toimia myös epidemiaa tukahduttavana ajankohtana jos Suomi jämähtäisi perhepiireihinsä yli pariksi viikoksi. Tätä tekstiäni ei siis sovi suoraan käyttää 'joulun kieltämiseksi' mutta epidemian tilanne on syytä huomioida tarkasti.

Linkki kalvosarjaan.

Kommentit