Virusmuunnokset vai pakkanen ja ilmankosteus - näkyykö kausiluonteisuus Suomen koronatilastoissa?

Suomeen on julistettu poikkeusolot ja sulkutila ylihuomisesta alkaen koronaepidemian kolmannen aallon vuoksi. Julkisuudessa kolmas aalto on laitettu suoraviivaisesti uuden tarttuvamman virusmuunnoksen piikkiin. Käsittelen tässä tekstissä perinteisempää selitystä: olemme juuri ohittaneet hengitystieinfektioiden talvikauden huipun.



Helsingin ulkotilan lämpötila ja laskennallinen sisäilman kosteus näyttää alkuvuoden osalta seuraavalta. Korona tarttuu herkimmin ihmisten kohdatessa sisätiloissa. Sisätilojen lämpötila ei merkittävästi muutu mutta ilmankosteus vaihtelee osin ulkolämpötilan ohjaamana.   


Tarkastellaan dataa viikkotasolla. Alkuvuonna ilmankosteus ja ulkolämpötila ovat vaihdelleet merkittävästi viikkojen välillä ja kuivan sisäilman aiheuttavaa pakkasjaksoa on seurannut nousu koronatartunnoissa. Tartunta saadaan reilua viikkoa aikaisemmin kuin se vahvistetaan laboratoriotuloksella joten THL dataa on siirretty viikkoa aiemmaksi simuloiden saatua tartuntahetkeä. 


Sama data siten että mukana on ilmankosteus ja viikkotason summat koronatartuntojen määristä.

THL on ennustanut jatkuvasti Suomeen miljoonia tartuntoja ja myös tuoreimmat mallit ovat erittäin synkkiä. Oma ennusteeni on huomattavasti valoisampi. Olemme jo ohittaneet kausiluonteisuuden huipun ja nyt lämpenevä ja kosteutuva sää laskee koronan tarttuvuuslukua. Tarttuvuusluku laskee kausiluonteisuuden vuoksi huhtikuussa.


Kausiluonteisuuden lisäksi rokotteiden toimitusmäärät ovat nopeassa kasvussa. Nyt näyttää siltä, että huhtikuussa maahan saapuu jo lähes kaksi miljoonaa tai jopa kolme miljoonaa rokotetta. Näyttää siltä, että riskiryhmä on rokotettu ennen vappua ja kuolleisuus painuu samalla lähes nolliin.


Näistä positiivisemmista näkemyksistä huolimatta on tärkeää olla tarkkana seuraavan reilun kuukauden ajan. Mikäli onnistumme rajoitustoimissa lähiviikkoina niin koronaepidemian selkäranka katkeaa seuraavan kuuden viikon aikana.

Asiaan liittyvä Twitter-keskustelu.

Lukemista:

Kommentit