Suurpelto vastaan Malmin lentokenttä

Helsingin yleiskaavassa Malmin lentokentän rakentamiselle on ladattu poliitikkojen puheissa suuria odotuksia. Alueelle on kaavailtu yhteensä jopa noin 30 000 uutta asukasta (Helsingin uutiset). Pohdin tässä tekstissä miten uusi asuinalue vertautuisi Espoon Suurpeltoon.

Espoon Suurpellosta kaavailtiin noin 10 vuotta sitten 15 000 ihmisen asuinaluetta. Malmin lentokentälle kaavaillulta asuinalueelta matkaa Helsingin rautatieasemalle on linnuntietä hieman enemmän kuin Espoon Suurpellosta (Kuva 1). Pinta-alaa Suurpellossa on Malmin lentokenttää enemmän ja väkeä vähemmän eli lentokentälle olisi tulossa tiiviimpää asutusta.

Kuva 1: Helsingin Malmin Lentokenttä ja Espoon Suurpelto

Espoon Suurpellon vetovoima on ollut nyt 10 vuotta myyntipuheiden jälkeen paljon markkinoitua laimeampi (HS 22.1.2015, HS 9.3.2016). Länsi-Metron valmistumisen myötä metroverkon ympäristössä rakentaminen oletettavasti tiivistää asutusta. Rakentamisen painopiste voi siis Espoossa olla muualla kuin Suurpellon alueella.

Malmin lentokentän alue ei ole Töölö tai Kallio. Alue kilpailisi asuinalueena kehätien ulkopuolella hinta/laatusuhteella monenlaisten asuinalueiden kanssa. Melko olennainen kysymys on paljonko asuinneliö alueella maksaisi.

Espoon Suurpellon alueella neliöhinta on noin 4000 € tasolla. Lähempää Helsingin keskustaa saa halvemmalla pientaloja. Esimerkiksi Leppävaaran alueelta löytyy kerrostaloasuntoja puolet halvemmalla.

Jokainen pääkaupunkiseudulla käynyt tietää, ettei ole yhtä Helsinkiä, Espoota tai Vantaata. On kokoelma varsin erilaisia asuinalueita. Esimerkkinä 1970-luvun asuinalueet kuten Helsingin Itä-Pasila ja Espoon Perkkaa ovat asuinympäristöinä lähempänä toisiaan kuin Helsingin sisällä vaikkapa Tammisalo ja Merihaka.

Malmin lentokentän lähistöltä löytyy esimerkiksi Jakomäen asuinalue, jossa on myynnissä kerrostaloasuntoja alle 2000 €/neliö. Millä neliöhinnalla vanhalle lentokentälle vastaavalle etäisyydelle keskustasta tiiviisti paalutettu alue löytäisi 30 000 asukasta?

Aiemmin pohdin Helsingin väestöennusteen suhdetta Tilastokeskuksen ennusteeseen (Onko Helsingin väestöennuste toive)

Kommentit