Janne Käpylehto - Auringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen

Sain ystävältäni lainaan Janne Käpylehdon kirjan Auringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen. Kirja on selkeän konstailemattomasti kirjoitettu ja tekstistä paistaa Käpylehdon asiantuntemus aurinkosähköjärjestelmiin liittyen. Kun osaa asian hyvin, ei tarvitse kikkailla tai kiemurrella.Kirjassa käydään monipuolisesti ja käytännönläheisesti läpi aurinkopaneelien ominaisuudet, hankintaan liittyvät huomioitavat asiat, tekniset erot sekä järjestelmien mahdollisuudet ja mahdottomuudet toteutuneiden kustannuslaskelmien kera.

Arvostin kirjassa myös sen rehellisyyttä. Olen lukenut liikaa tekstejä, joissa uusiutuvan energia ratkaisut esitetään ylipositiivisuuteen menevänä vääristeltynä ratkaisuna kaikkiin ongelmiin.

Käpylehdon kirjassa aurinkosähkö esitetään myönteisessä valossa, mutta kirjasta löytyy myös suorasanaiset ohjeet esimerkiksi siitä, miten akut eivät ole kuluttajalle taloudellisesti järkevä tapa varastoida aurinkosähköä.

Suosittelen Janne Käpylehdon kirjaa lämpimästi kaikille joita aurinkosähkö kiinnostaa.

Olen harkinnut sähköauton hankintaa ja aurinkopaneelien asentamista matalaenergiataloon maalämpöpumpun ja poistoilman lämmöntalteenoton jatkeeksi. Ilmastoinnin kaltaisen peruskuorman lisäksi talon kulutusprofiilia olisi teoriassa mahdollista säätää paremmin sopivaksi aurinkopaneelien tuotannon kanssa. Maalämpö voisi lämmittää lämminvesivaraajat sovitettuna tuotantoon, kylmälaitteiden käyttöprofiilia voisi synkronoida tuotannon kanssa, pesukoneet ja lämpöpumpulla toimiva kuivausrumpu voisivat olla tietoisia tuotannosta, jopa saunan kiuas voisi hörpätä ylimääräistä sähkötuotantoa, jne. Täytyisi tutkia talon kulutusta tuntitasolla ja miettiä aihetta tarkemmin.

Kommentit