Joonas Konstig - Vuosi herrasmiehenä

Joonas Konstigin reality proosa Vuosi herrasmiehenä kertoo miten omaan lapselliseen käytökseensä kyllästyt anarkistipunkkari opettelee hyviä käytöstapoja ja pohtii hyvän elämän ajattelun historiaa. Kirjasta on kirjoitettu monia hyviä yhteenvetoja eri näkökulmista (HS, IS, YLE, Ville Raivio, Lauren, Kajanto, Sijoitusblogi).

Kirjan on aikuisemmaksi kasvamisen tarina, jossa nelikymppinen isä ottaa askelia huutamalla tahdon ilmaisusta ja alapäähuumorista kohti toisen kunnioittamista ja maailman monivärisempää ymmärtämistä.
  • "Klassisesti kasvatetut nuoret eivät toteuta itseään, heillä on parempia, testattuja ja hyväksi havaittuja malleja"
  • "Mikä alkoi kovin ulkoisilla asioilla, paljastui ennen kaikkea sisäiseksi matkaksi. Vaatetus ja käytöstavat olivatkin pintaa. Herrasmiesvuodesta tuli matka aikuistumiseen, niin kulttuurimme aikuistumiseen kuin omaani"
Viisisataasivuisen kirjan lehdillä Konstig haastattelee käytöstapojen kotimaisia auktoriteetteja kuten Matti Klingeä, Kaarina Suonperää, Peter Lindblomia ja pukeutumisen asiantuntija Ville Raiviota. Hyveellisen elämän historiaa käydään läpi mm Platonin Valtion, Lordi Chesterfieldin, Jesuiittojen koulujen ja Baltasar Gracián kautta Brittiläiseen imperiumiin. Konstig myös perehtyy hyvien tapojen ulkoisiin muotoihin kuten pukeutumiseen, etiketteihin, ruokailuun ja niihin liitettyihin harrastuksiin kuten ratsastukseen, miekkailuun ja jopa rugbyyn.

Nuoremmat sukupolvet kapinoivat usein vanhoja perinteitä vastaan, mutta monen nuoren radikaalin ajatukset moniulotteistuvat iän myötä. Esimerkiksi kirjassa Ruohonjuurista elämänpuuksi lukuisien vaihtoehtoliikkeiden aatteen palo on sittemmin tasaantunut. Konstigin kirjassa hän kuvaa omalta osaltaan miten nuoruuden pitkittynyt kapina muuttuu aikuisempaan elämän katsontakulmaan.

Kommentit