Kumipyöräliikenne Helsingin ympärillä

Edellisen kirjoitukseni jälkeen pääkysymykseksi jäi miten suuret määrät kumipyöräliikennettä liikkuu Helsingissä Kehä I väylältä kohti keskustaa ja takaisin. Trafi julkaisee nykyään ajoneuvon tarkkuudella liikennemäärät mittauspisteissä heti seuraavana päivänä.
Poimin Helsingin seudulta kuvassa näkyvien 23 mittauspisteen datat väliltä 2.1.2019 - 11.1.2019. Yhteensä mittauspisteiden yli oli tuolla aikavälillä ajanut 12 miljoonaa ajoneuvoa ja datassa on siis yhtä monta riviä tietoa.

Miltä mittauspisteiden tilanne näyttää päivätasolla (sarakkeet päiviä)? Alla sinisellä ajoneuvojen määrät ja vihreällä keskinopeudet. Vilkkain liikenne on alkuvuodesta ollut Kehä I Pakilan 113 896 ajoneuvoa yhden vuorokauden aikana.

Viikonpäivien välillä on luonnollisesti vaihtelua ja arkipäivät ovat ruuhkaisempia kuin viikonloput. Liikenne jakautuu kuitenkin varsin tasaisesti - jos liikennettä on niin sitä on joka paikassa.
Vastaavasti ympyrämuodossa:
Yhteensä Helsingin sisääntuloväylillä on liikennettä vajaa 300 000 ajoneuvon verran päivässä. (Yllä olevista luvusta puuttuu Itäväylän noin 50 000 ajoneuvoa Kehä I tasolla, koska siellä ei ole mittauspistettä tässä aineistossa.)

Tilanne on jonkin verran muuttunut yleiskaavan materiaalissa mukana olleen liikennekartan tilanteesta.

Kommentit