Ei erikoistukia datakeskusten hukkalämmölle

Hiljattain Wärtsilä ehdotti Helsingin kaukolämpöön kivihiilen tilalle osittain datakeskusten hukkalämpöön perustuvaa ratkaisua. Kirjoitin pääpiirteittäin saman ehdotuksen vuonna 2015. Otso Kivekäs ja Jyrki Kasvi ehdottavat sähköveron laskemista datakeskuksilta jos ne hyödyntävät hukkalämmön vaikkapa kaukolämmön tuotannossa.

Tavoite on hyvä saada datakeskuksia kaupunkiympäristöön ja hukkalämpö hyödynnettyä. Ehdotettu verotukseen liittyvä keino taitaa silti olla väärä. Jos datakeskusten sähköveroa lasketaan, täytyy laskea myös suurien lämpöpumppujen (ja monien muiden kohteiden) veroa. Syy on energiatehokkuus.



Datakeskuksia kannattaa houkutella Suomeen ja tarkkaan pohtia onko sähkön verokohtelu ja tietoliikenneyhteydet samalla tasolla esimerkiksi Ruotsin kanssa. Datakeskusten hukkalämpöön ei kuitenkaan kannata luoda erikoisia tai erityisiä verokannustimia, koska ne vääristäisivät energiamarkkinaa.

Lämmityksen kannalta datakeskus on iso vastus, joka muuttaa sähkön lämmöksi huonolla ykkösen hyötysuhteella. Jos sama sähkö kulutetaan datakeskuksen sijaan lämpöpumpussa, syntyy noin neljä kertaa enemmän kaukolämpöä.

Lämpöpumppu on siis energiatehokkaampi tapa käyttää sähköä ja tuottaa kaukolämpöä kuin datakeskus. Datakeskuksia kannattaa houkutella kaupunkeihin, mutta ei vääristämällä energiamarkkinaa energiatehokkuutta rapauttavalla tukirakenteella.


Aihetta sivuten Helen on kirjoittanut merilämpöpumpuista hyvän tekstin.

Kommentit