Tuulivoima-alan moraalikato

Tuulivoima-alan vastakkainasettelussa on mielestäni kyse siitä, että alan yritykset eivät kunnioita suomalaisia arvoja. Arvoihimme kuuluu esimerkiksi ympäristön ja luontoarvojen kunnioittaminen, päätöksenteon läpinäkyvyys, kotirauha, ihmisten perusoikeudet, naapurisuhteiden arvostaminen, oikeudenmukaisuus, kohtuus, jne.

Tuulivoiman kohtuuttoman anteliaan tukijärjestelmän vuoksi tuulivoimahanke kannatti pystyttää lähes mihin tahansa.

Helppo raha houkutteli alalle esimerkiksi veroparatiiseihin yrityksiä rakennelleita liikemiehiä, osapäiväisen asekauppiaan, konkurssin tehneen varaosakauppiaan, seurakunnan ulkomaalaisen kanttorin ja niin edelleen. Yksittäinen henkilö saattoi kyhäillä satojen tuulivoimalaitosten hankkeita. Näillä henkilöillä ei ollut tuulivoimaan liittyvää ammattitaitoa.

Syntyi kilpajuoksu tukirahoista ja käytän siitä termiä tuuliryntäys (Suomen tuuliryntäys 2005 - 2015). Kanadalaiset tutkijat käyttävät hiljan valmistuneessa tutkimuksessa ilmaisua kultakuume: “It was a gold rush, basically” (National Post). Käytännössä kaikki kanadalaisten tutkijoiden havainnot pätevät Suomeen ja aivan vastaava sotku on Austraaliassa hieman Suomea edellä. Suomessa tuuliryntäyksen piirteitä kuvaa esimerkiksi Yleisradion ohjelma (MOT 2014).

Tuulivoima-alan toimintaa leimaa rahanahneus. Rahaa korostetaan kirjoituksissa ja puheissa maanomistajille, kunnille, kyläseuroille, asiaan kriittisesti suhtautuville, jne. Lupaukset ovat vahvasti liioiteltuja (TVKY: Luhanka).

Tuulivoiman kilpajuoksu alkoi vuonna 2008 ja päätyi umpikujaan vuonna 2015. Tuolloin Suomen hallitus sulki syöttötariffina tunnetun tukijärjestelmän.

Tuulivoima-alan ongelmien syy on kuitenkin kilpajuoksussa muodostunut moraalikato (Wikipedia). Englanniksi osuva käsite voisi olla myös noble cause corruption (Wikipedia).

Mielestäni tukijärjestelmissä kannattaa ottaa aikalisä. Nykyisiä rahanahneita kansainvälisesti kilpailukyvyttömiä toimijoita ei kannata yhteiskunnan varoista tukea.

Kommentit

  1. Yhden kanttorin kädenjälki hävittää luontoarvot Oulaisten seurakunnan maalla 8 voimalan kaavoitus- ja rakennuslupavaiheessa olevalla Maaselänkankaalla.

    Luontoarvoista ei ole vältetty pätkääkään. Kyseisen alueen lintutiheys on nimittäin lähes kaksinkertainen muualla vallitsevaan lintutiheyteen verrattuna . Alueella on useita uhanalaisia lintulajeja (esim. erittäin uhanalaisen mehiläishaukan reviiri, uhanalaisten lintulajien keskittymiä (esim. töyhtötiainen 27/km2, hömötiainen 15/km2, jne..),löytyy kuukkeleita monenlaisia haukkoja, huuhkajaa, soidinalueita, räystäspääskyjä, törmäpääskyjä,...

    Voi hyvänen aika, voi ahneuden määrää...

    Erikoista, että luonnonsuojelujärjestöt ovat hiljaa, täysin hiljaa...


    VastaaPoista

Lähetä kommentti