Kelluva reaktori Vuosaareen

Itämerellä kelluu tällä hetkellä pieni ydinvoimala. Mitä jos tämä voimala parkkeerattaisiin tuottamaan kaukolämpöä Helsingin Vuosaaren voimalan lähistölle kuten 1970-luvulla ja 1980-luvulla suunniteltiin? Otetaan pieniä vapausasteita päivän poliittisesta realismista ja pohdiskellaan asiaa.Tämä kelluva ydinvoimala tuottaisi 2 - 3 TWh kaukolämpöä vuodessa ja korvaisi merkittävän osan Helsingin kivihiilestä (Wikipedia), (KLT-40). Samasta kelluvasta mallista on kehitteillä uusi tehokkaampi versio ja vastaavia muita hankkeita on lukuisia (IAEA). Kelluvia reaktoreita on rakennettu yhteensä lähes tuhat (Luukko). Kuvan piirakkadiagrammin ydinvoiman osuus on laskettu vuositasolla.

Paljonko tällainen kelluva ydinvoimala maksaisi? Wikipediassa hinnaksi on mainittu 276 Milj.€ (Wikipedia, 336 M$). Suuntaa-antavaksi hinnaksi on toisessa lähteessä mainittu 5,3 €/W sähkötehoyksiköissä (IAEA, s.177). Kelluva voimala maksaisi tulkintani mukaan noin 270 - 370 miljoonaa €. Investointi olisi vain 0,9 - 1,2 Milj.€/Kaukolämpö MW (Laskutoimitus). VTT on hieman vastaavan maalle rakennettavan voimalan kohdalla päätynyt korkeampiin kustannuksiin.

Asian selvittämisestä on hiljattain ollut vireillä Helsingissä valtuustoaloite jota on käsitelty kaupunginhallituksessa. Pöytäkirjan perusteella Helen ei näytä seuraavan kelluvien voimaloiden kehitystä.

Kelluvassa voimalassa olisi omat erityispiirteensä ja haasteensakin. Hyvinä puolina voimalan voi hinata pois kun käyttöikä päättyy tai jos se ei toimisi odotetusti. Mikäli kotimaisuusaste kiinnostaa niin kelluvan voimalan voi rakentaa telakalla eli myös Suomessa (IAEA, s. 170).

Kiitos asiantuntijoille vinkeistä tätä kirjoitusta varten!

Kommentit