Koronahuippu meni jo - kaikki viralliset ennusteet romukoppaan

Koronaviruksen vuoksi sairaala- ja tehohoidossa olevien määrä on laskenut Suomessa jo toista viikkoa eli epidemiahuippu meni jo viikkoja sitten.

Esimerkiksi THL ja Aalto-yliopisto ennustivat eksponentiaalista kasvua ja sairaaloissa sekä teho-osastoilla pitäisi olla joka päivä enemmän potilaita. Näin tilanne ei kehity eli nämä ennusteet pitää heittää romukoppaan. Joka päivä viralliset ennusteet ovat enemmän väärin.

Minä en ennustanut eksponentiaalista kasvua. Ennakoin 21.3. että politiikkatoimilla tukahdutetaan epidemia Suomessa, 25.3. kirjoitin miksi viralliset ennusteet ovat pielessä, 28.3. selitin miten tulee laatia politiikkatoimet huomioiva ennustemalli, 31.3. kommentoin että epidemiahuippu saattoi mennä jo, 1.4. selitin miksi Imperial Collegen malli ei ole luotettava skandinaviassa, 9.4. kirjoitin naapurimaiden kehityksesta ja miten Imperial Collegen malli muuttui viikossa ja 13.4. että epidemiahuippu meni jo ja se näkyy sairaaloiden kuormituksessa.

Ehkä ensi viikolla tilanne alkaa valjeta laajemmin Suomessa. Odotan että myös laumasuojasta keskustellaan aktiivisesti.

Epidemian hetkellisestä hyvästä tilanteesta huolimatta vaara ei ole ohi. Epidemian ensimmäisen aallon tukahduttaminen vaatisi todennäköisesti tiukkaa jäljitystä ja testausta.

Kommentit