Onko Ruotsilla väljempi koronan pakkopaita

Mediassa on paljon puhetta että Ruotsi on valinnut koronassa muista skandeista poikkeavan linjan. Tiedämme että Ruotsissa on enemmän tartuntoja ja kuolleita kuin muissa pohjoismaissa. Päätösten ja poliittisen retoriikan osalta on myös eroa mutta kuinka eri tavalla ihmiset Ruotsissa toimivat? Onko koronan yhteiskunnalle asettama pakkopaita aidosti paljon väljempi? Vai ovatko ihmiset karanteenissa samalla tavalla kaikissa maissa?

Alla Ruotsin, Suomen, Tankan ja Norjan liikkuvuudesta kertovaa dataa. Jos katsot dataa ja unohdat kuvasta liput, pystytkö tunnistamaan pelkän datan perusteella että Ruotsissa toimitaan toisin?

Vastaava kuva kunkin maan pääkaupungin seudusta:

Itse tulkitsen tämän datan siten, että Ruotsissa ihmiset toimivat hieman eri tavalla mutta ero on paljon pienempi kuin mediasta tai poliittisesta retoriikasta käy ilmi. Tästä datasta en voisi vetää sitä johtopäätöstä että ihmiset toimivat Ruotsissa radikaalisti eri tavalla.

Kertooko tämä data ylipäätään siitä miten minkälaiseen pakkopaitaan yhteiskunnat on asetettu koronan hillitsemiseksi? Otetaan vertailuun erilaisessa vaiheessa ja erilaisilla tavoilla epidemiaan vastanneet Espanja, Etelä-Korea, Italia ja USA.

Sitten suurten koronan kohdanneiden kaupunkien data:

Mitä näistä voi päätellä? Espanjan ja Italian pakkopaita on todella tiukka ja myös Yhdysvalloissa etenkin New Yorkin osavaltion alueella ihmisten liikkuminen on rajoittunut rajusti. New Yorkin data viittaa siihen että osasyy epidemian hiipumiseen alueella on tämä pakkopaita laumasuojan sijaan.

Näistä maista Etelä-Korea erottuu selvästi löysemmällä pakkopaidalla. Etelä-Koreassa on toisaalta erittäin tiukat kontrollit käytössä siihen miten epidemiaa seurataan ja testataan.

Kommentit