Ennuste Suomen koronaepidemia vuonna 2021

Tässä ennusteeni liittyen koronaepidemian ennustehaasteeseen koko alkavalle vuodelle. Pidän näistä todennäköisimpänä keskimmäistä Normal-vaihtoehtoa ja myös Optimistic tai näiden välimuoto voi toteutua. Vähiten todennäköisenä pidän Pessimistic-vaihtoehtoa.


Ennustemalli on jaettu kolmeen aikaikkunaan joissa vaikuttavat tekijät ei vahvuuksilla. 

  1. Tammi-maaliskuussa merkittävin tekijä on rajoitustoimet joiden on mallissa ennakoitu noudattavan vuoden 2020 epidemianhallinnan toteumaa. Jos rokotetta on saatavilla niin kuolleisuus laskee jo tammi-maaliskuussa.
  2. Huhti-syyskuussa merkittävimmät tekijät ovat hengitystieinfektioiden kesäkausi ja rokotuskattavuus. Kuolleisuus laskee tällä jaksolla kun riskiryhmät saadaan rokotettua.
  3. Loka-joulukuussa merkittävin tekijä on rokote. Tuolloin alkaa hengitystieinfektioiden nousukausi jolloin rokottamattomilla voi alkaa etenkin nuorten jäännösepidemia.
Usein ennustemalleissa kauempana tulevaisuudessa epävarmuus kasvaa. Epidemian 2021 kohdalla Suomessa mielestäni näin ei ole vaan suurin epävarmuus on alkukeväästä ensimmäisellä ennustejaksolla.

Twitter keskusteluja:

Kommentit