Kenelle heikompitehoiset rokotteet - rokotestrategia täytyy päivittää

Suomi on jäänyt toistaiseksi rokotustelineisiin ja hidas tahti on noussut päättäjien puheenaiheeksi tällä viikolla. Siinä missä Israel rokotti kolmessa viikossa yli 80% yli 70-vuotiaista, ei Suomessa samassa ajassa ole saatu juuri mitään aikaan.

  • Mille ryhmälle heikompitehoiset rokotteet? Tapaisitko 75-vuotiasta tuttavaasi, joka on saanut 70% rokotesuojan heikompitehoisesta rokotteesta ja sinulla ei ole rokotetta? 

Seuraava kysymys tulee olemaan Suomen rokotestrategia ja järjestys. Helmikuussa Suomeen saapuu todennäköisesti suuri määrä hieman heikomman suojan antavaa AstraZeneca rokotetta. Suomessa rokotestrategia ja THL-materiaalit eivät kuitenkaan sisällä pohdintaa mille ryhmille eri tehoiset rokotteet annetaan.

Kaikki rokotteet kannattaa tietenkin antaa jotta rokotteilla hankittu laumasuoja saadaan aikaan mahdollisimman nopeasti. Mutta ei ole mitenkään itsestäänselvää mille ryhmälle heikompitehoisia rokotteita kannattaa antaa. Heikompitehoisien rokotteiden suoja on esimerkiksi 70% ja paremmin suojaavien 90-95%. 

    Tapaisitko sinä 75-vuotiasta tuttavaasi, joka on saanut 70% rokotesuojan heikompitehoisesta rokotteesta ja sinulla ei ole rokotetta? Joissain maissa onkin päädytty siihen että heikompitehoisia rokotteita annetaan nuoremmille.

    Suomessa tätä ei ole ajateltu tai ainakaan ohjeistettu. Nyt on aika aloittaa ajattelu ja päivittää rokotestrategia.

    Twitter-linkki aiheesta.

    Kommentit