Mitä THL ei kertonut hallitukselle maaliskuussa 2020

Viime päivinä on kyselty THL:n epidemiaennusteiden luotettavuuden perään. Juurisyy THL ennusteiden ongelmille on asia, jota THL ei kertonut Suomen hallitukselle maaliskuussa 2020 kun ensimmäinen epidemian aalto rantautui Suomeen.

Tästä syystä käsitys päätösten vaikutuksesta oli väärä ja ennusteet antoivat sata kertaa liian suuren määrän tartuntoja. 

Mitä THL ei siis kertonut:

  • “Tämä ennustemalli on laadittu sillä oletuksella, että Wuhanissa epidemia pysähtyi laumasuojaan. Oletamme siis, että miljoonat tai yli kymmenen miljoonaa ihmistä Wuhanissa sai koronatartunnan”

Jos tämä olisi kerrottu, Suomen Hallitus olisi voinut kysyä:
  • “Voitteko kertoa mihin oletus miljoonista tartunnoista Wuhanissa perustuu, onko viitettä?”
  • “Jos yli kymmenen miljoonaa sai nopeasti tartunnan Wuhanissa, miten tauti ei levinnyt joka puolelle Kiinaan?"
  • “Miten malli muuttuu jos Wuhanin epidemia pysähtyikin rajoitustoimilla?”
THL olisi vastannut ja huomannut virheensä:
  • “Oletukselle ei ole viitettä, se on vain oletus”
  • “Jos Wuhanin epidemia pysähtyi rajoitustoimilla, Koronan on pakko olla ainakin kymmenen kertaa tappavampi kuin nykyinen mallimme olettaa.” 
  • “Toisaalta silloin myös rajoitustoimet pienentävät tarttuvuuslukua enemmän kuin olemme olettaneet. Itse asiassa kaikki mallin parametrit muuttuvat... Meidän täytyy laatia teille uusi ennuste…”
Asiantuntijoiden ja päätöksentekijöiden dialogi siis epäonnistui. THL tuskin jätti kertomatta tätä oletusta tahallaan, mutta ei tullut vain ajatelleeksi miten tärkeästä asiasta oli kyse. Koska asiaa ei kerrottu, hallitus ei osannut käydä dialogia ja korjata ennustetta realistisemmalle pohjalle.

Lähteet: Valtioneuvosto 16.3.2020 ja 25.3.2020

Kommentit