Tuulisähkön tuotantokustannus 15 - 30 €/MWh Suomessa?

Suomalainen tuulivoimalupaa havitteleva Salpatuuli-niminen osuuskunta ilmoittaa tuulivoiman tuotantokustannuksiksi laskelmassaan 1,5 - 3,0 senttiä/kWh eli 15 - 30 €/MWh. Salpatuulen mukaan: "Salpatuuli arvioi tuuliosuussähkön hinnaksi 1,5 – 3,0 c/kWh. Tarkempi hinta määräytyy investointien ja alueen tuulisuuden perusteella."

Pitääkö Salpatuulen laskelma paikkansa? Aiemmin Yhdysvalloista on raportoitu noin 40 €/MWh kustannuksia, mutta niissä hinnoissa on voitot mukana. Voiko Suomessa osuuskunta saada tuotettua tuulivoimasähköä jopa 15 €/MWh tasolla?

Tuulivoimalan käyttökustannukset ovat pienet. Olennaisia teknisiä tietoja ovat kuinka paljon voimalat tuottavat ja kuinka pitkään ne kestävät. Tuotantomääriä on aiemmissa tässä blogissa olevissa kirjoituksissa kommentoitu paljon ja uusi standardi Suomessa vaikuttaisi olevan 50% aiempaa korkeampi eli noin 3600 tuntia vuodessa. Voimaloiden kestosta espanjalainen tuulivoimalavalmistaja Gamesa kertoo materiaalissaan voimalan eliniän jatkamisesta 30-35 vuoden mittaiseksi (Gamesa Life extension Program).

Olisiko mahdollista, että teolliset tuulivoimalat sekä tuottavat enemmän sähköä kuin aiemmat mutta myös kestäisivät pidempään? Tuulivoimaloiden mittasuhteet ovat kasvaneet huimasti.

Salpatuulen laskelmaa ei voi arvioida, koska siitä ei ole julkaistu tarkempia tietoja. Ehkä laskelma ei kestä kriittistä tarkastelua. Joka tapauksessa kyse lienee Suomen ennätyksestä edullisimman tuulisähkön lupaamisessa.

Kommentit