Suomen kauppatase olisi plussalla ilman tuulivoimaa

Vuonna 2015 ostettiin ennätysmäärä ulkomaisia tuulivoimalaitoksia Suomeen. Kirjoitin aiemmin Suomen kauppataseen painuvan pakkaselle kymmeniä prosentteja kuukausitasolla tuulivoimalashoppailun vuoksi (Kauppataseesta tuulee piilovelkaa).

Taloussanomat uutisoi Suomen velkaantumisen kääntyneen laskuun vuonna 2015 (Taloussanomat 13.1.2016). Tarkemmin Suomen tullin tiedotetta katsomalla selviää mielenkiintoisia asioita (Tulli 7.1.2016)
  •  "Tammi-marraskuussa kauppataseen alijäämää kertyi 365 miljoonaa euroa. Vuoden 2014 -- tammi-marraskuun vaje oli tuolloin lähes 1,8 miljardia euroa."

Kauppataseemme oli tammi-marraskuussa 2014 siis lähes 1,5 miljardia enemmän pakkasella kuin vuonna 2015 (1,8 miljardia € vs 365 miljoonaa €). Tarkempia tilastoja löytyy esimerkiksi Tullin ylläpitämästä Uljas-tietokannasta (Tulli: Uljas, Tulli: Uljas maakohtaiset raportit, Nace, Findikaattori tuonti ja vienti). Tuonnin ja viennin rakenteeseen vuonna 2014 voi tutustua esimerkiksi Tullin kalvosarjasta (Tulli: Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2014).

Aiemmassa kirjoituksessani laskin, että tuulivoimalaitosten ostaminen ulkomailta painoi kauppatasetta pakkaselle vuonna 2015 jopa 600 miljoonalla eurolla (Kauppataseesta tuulee piilovelkaa). Vuonna 2015 tammi-marraskuussa kauppataseen alijäämä oli 365 miljoonaa euroa.

Ilman tuulivoimalaitosten ostamistan ulkomailta kauppataseemme olisi ilmeisesti ollut plussalla vuonna 2015.

Loppuhuomautuksena yksi lukija kommentoi tuulivoimalan vaikutusta vaihtotaseeseen elinkaarensa aikana. Elinkaari ei ollut tämän kirjoituksen aihe mutta voisin käsitellä sitä jatkossa. Voidaan argumentoida, että tuulivoimala vähentää elinkaarensa aikana tuotavan sähkön määrää, joskin argumentti on kiistanalainen kun tarkastellaan Tanskan ja Saksan tilastoja. Sähkö on nykyisten tietojen pohjalta pitkälle tulevaisuuteen niin halpaa, että tuulivoimainvestoinnin koroilla ei meinaa saada maksettua tuontisähkön hintaa (Nasdaq: Nordpool hinnat tulevaisuuteen). Esimerkkilaskelmana 3,3 MW tuulivoimalaitos maksaa noin 5 miljoonaa euroa ja tuottaa noin 10 000 MWh vuodessa. Tulevien vuosien sähkön hinta on alle 30 €/MWh joten tuontisähkönä voimalan tuotto maksaisi alle 300 000 € ja toisaalta esimerkiksi 5% korkomenot olisivat 250 000 € vuodessa. Argumentti tuulivoimalan positiivisesta vaikutuksesta vaihtotaseeseen on mielestäni nykyisillä sähkön hinnoilla epätoivoinen.

Kommentit