Ei hopealuotia

Oras Tynkkynen kirjoittaa lupaavasti otsikolla "Miksi olen muuttanut suhtautumistani ydinvoimaan" (Vihreä tuuma). On mukavaa, että ydinvoiman vastustajat pohtivat riittääkö heidän keinovalikoimansa sittenkään, vaikka teksti tosin mielestäni kumoaa otsikon osittain.

Minulle tuli tekstistä mieleen suurien ohjelmistohankkeiden monitahoisuutta pohtinut Fred Brooksin artikkeli: "No Silver Bullet — Essence and Accidents of Software Engineering" (Wikipedia). Brooksin pääargumentti on se, että ei tule koskaan löytymään mitään yksittäistä ratkaisua esitetyn ongelmakentän kaikkiin piirteisiin.

Energiapolitiikassa kaikkiin esitettyihin haasteisiin ei tule koskaan löytymään yhtä hopealuotia ratkaisemaan kaikkia ongelmia.

Talouspolitiikka, kauppasuhteet, ulkopolitiikka, ympäristökysymykset, omavaraisuusasiat, inhimillisen turvallisuuden kysymykset sekä päästöhaasteet - reunaehtoja ja ristikkäisiä tavoitteita on liikaa. Muutamia näistä käsittelin aiemmin (Energiamurroksissa on paljon liikkuvia osia).

Energiapoliittinen keskustelu on tyypillinen epähedelmällinen lukkiutuminen liian yksinkertaistettujen asetelmien välille. Vastaavia tilanteita kuvaa Ville Lähde kirjassaan (Paljon liikkuvia osia). Etsitään yksinkertaista hopealuotia mutta sitä ei löydy. Asetelma on turha ja epärakentava.

Kirjassa "Uhkapeli ilmastolla" on esitetty uskottava argumentti ydinvoiman vastustajille pureksittavaksi: voiko ydinvoiman vastustaminen ajaa ihmiskunnan kaikkien aikojen ympäristökriisiin.

Tätä fiksut monimutkaisuuden ymmärtävät ydinvoiman vastustajat ajattelevat, vaikka ydinvoimakaan ei ole hopealuoti. Ehkä Tynkkysen kirjoitus herättää ydinvoiman vastustajia pohtimaan mihin argumentteihin he keskusteluissa nojaavat. Argumentteja voi tarkastella esimerkiksi (Täältä, Täältä ja Täältä).

Saksan päästöt nousivat viime vuonna ja Ruotsissa ollaan ajamassa poliittisilla päätöksillä ydinvoima kriisiin jolloin päästöt nousisivat (Svenska Dagbladet). Suomelle mallimaita on harvassa - ei ehkä misään (Mallimaata etsimässä, Tanskan perään ei kannata haikailla).

Yhtä hopealuotia ehdottavia tai jonkun ratkaisun täysin demonisoivia ei kannata kuunnella. Kohtuus kaikessa kun on monimutkaisesta asiasta kysymys.

Kommentit