Tuulivoiman kustannukset romahtivat Yhdysvalloissa

Tuulivoimalla tuotetun sähkön kustannukset ovat romahtaneet. Yhdysvaltojen energiaviraston julkistaman raportin mukaan tuotantokustannukset ovat olleet syöksylaskussa vuoden 2009 jälkeen (linkki):
Kuva 1: Tuulivoimalla tuotetun sähkön tuotantokustannukset Yhdysvalloissa

Kuvassa 1 nähdään eri alueet luokiteltuna neljään lohkoon. Parhailla tuulivoima-alueilla PPA sopimushinnat ovat painuneet jo 22,3 $/MWh tasolle. Yhdysvalloissa tuulivoima saa veroetua 23 $/MWh. Tuulivoiman tuotantokustannus katteineen parhaalla alueella on noin 45,3 $/MWh eli nykykurssilla 41 €/MWh.

Tuotantokustannusten laskuun vaikuttaa pääasiassa kaksi tekijää. Investointikulut ovat laskeneet ja toisaalta kapasiteettikertoimet ovat nouseet. Kapasiteettikertoimien osalta yhdysvaltain keskiarvo on noussut 33% tasolle eli vastaa 2890 huipunkäytön tuntia. Kuvassa 2 on jaettu yhdysvallat neljään lohkoon ja esitetty kunkin kapasiteettikertoimet:

Kuva 2: Tuulivoimaloiden kapasiteettikertoimet 2014 alueittain (2012-2013 rakennetut)

Kuvasta 2 nähdää suurien järvien alueen kertoimien olevan 35% tasolla ja parhaiden voimaloiden toimivan yli 40% kertoimilla. Näistä 35% taso vastaa suunnilleen Suomessa saavutettuja lukemia (linkki) ja 40% taso puolestaan Tanskaa (linkki). 

Kehitys ei ole pysähtynyt ja tuulivoimaloiden mittasuhteet ovat kasvussa. Suomessa rakennetaan tällä hetkellä 140 metrin napakorkeudella noin 130 metrin halkaisijan tuulivoimaloita. On odotettavissa, että Suomen kapasiteettikertoimet ovat yhä edelleen kasvamassa. 

Kuva 3: Uusien tuulivoimahankkeiden koko ja kustannukset Yhdysvalloissa

Viitteet:


Kommentit

 1. Linkkisi ei avautunut matolaatikollani joten tosa sama toisella kotimaisella.

  Olkoon tuotetun sähkön kustannukset romahtaneet, mutta näkyykö se
  pistorasiasta otetun sähkön hinnassa vai tuuliparoonin nääntymisenä
  tukiaisten puutteeseen?

  Eli lähestytäänkö markkinaehtoisuutta?

  http://newscenter.lbl.gov/2013/08/06/new-study-finds-that-the-price-of-wind-energy-in-the-united-states-is-near-an-all-time-low/

  Ilkka

  VastaaPoista

Lähetä kommentti