Greenpeacen 0.02 euron päiväliksa

Aiemmin kirjoitin siitä miten Tesla Powerwall akku voi säilöä saman verran energiaa kun on kätketty litraan dieseliä (Viherhype). Ajattelin tuolloin, että tuon akun aikaansaama mediamylly on lyömätön ennätys energiapoliittisessa huuhaassa. Olin väärässä; Greenpeace suosittelee sähkön polkemista pokupyörällä.

Greenpeace suosittelee sähkön polkemista pyörällä (Twitter) (Linkki)

Paljonko sähköä voi ihminen polkemalla tuottaa?

Otetaan vertailukohteeksi tavallinen sähköpolkupyörä (Motiva: Sähköpolkupyörä). Jos poljet sata kilometria päivässä, Motivan mukaan tuotat noin 0.5 - 1 kWh sähköä. Sadan kilometrin polkeminen päivässä ei tavalliselle tallaajalle ole ihan helppo rasti. Sopivasti taukoja pitämällä voisi olettaa, että tavallinen ihminen suoriutuu urakasta tavallisen työpäivän aikana (7,5 tuntia).

Jos myyt tämän tuottamasi sähkön pörssiin, sen arvo on tällä hetkellä noin 30 €/MWh eli 0,03 €/kWh (Nordpool). Yhden työpäivän aikana tuottamasi sähkön arvo myytynä pörssiin on 0,015 - 0,03 €. Jos otetaan keskiarvo niin tienaat noin kaksi senttiä tällä polkemisella.

Mitäköhän tuo vempele maksaa? Mitä ruokasi maksaa?

Suomalaisen keskipalkka on noin sata euroa päivässä. Greenpeacen sähköpyöräilyn palkkataso on 5000 kertaa pienempi. Degrowth ajattelu on nyt huipussaan (Wikipedia:Degrowth).

Vuonna 1944 Buckminster Fuller määritteli energiaorjuuden (Wikipedia:Energiaorja). Wikipeadiassa esitettyjen laskujen mukaan yksi barreli öljyä vastaa 8,6 miestyövuotta (n. 200 kWh/htv) kun energiaorja saa pitää normaalin pituisen työpäivän ja lomat. Yksi öljybarrelli maksaa nyt noin 35 dollaria. Vuosipalkka olisi noin 4 dollaria. Suosittaako Greenpeace energiaorjuutta?

Suomen energiakulutus vuodessa on noin 380 TWh. Jos energia poljettaisiin ihmisten toimesta polkupyörillä, tarvitsisimme siihen Wikipedian mukaan noin kaksi miljardia energiaorjaa.

Olympiatason huippupyöräilijä yrittää videolla saada leivän paahdettua sähköä polkemalla (Daily Mail). Lopputulos: lihaskimppu hapoilla, leipä ei paistunut, tuotettua sähköä 0.02 kWh eli tuotetun sähkön arvo pörssissä 0.0006 euroa. 

Kommentit