Onko tuulivoima turvallista

Tuulivoiman turvallisuus on herättänyt keskustelua viimeaikaisten onnettomuuksien myötä. Tanskassa 13-vuotias tuulivoimala romahti mereen, Suomessa tuliterästä voimalasta irtosi lapa, Ruotsissa purettiin 14-vuotias tuulivoima-alue ja Suomessa villiintyi 15-vuotias tuulivoimala viime vuonna (Tanskassa tuulivoimaonnettomuus, Tuulivoimaloiden onnettomuuksia, Mäkikankaalla tuulivoimalasta katkesi lapa).

Tuulivoimaa markkinoivat kuitenkin väittävät, että tuulivoima on turvallista. Pitääkö tämä väite paikkansa?

Laadin yksinkertaisen laskelman viiden vuoden keskiarvona tuotetuista sähkömääristä ja maailmalla tilastoiduista
tuulivoimaonnettomuuksista [Laskelma:Tuulivoimaonnettomuudet]. Kuvassa 1 on esitetty nykytilanne onnettomuuksien osalta sekä kolme skenaariota:
  1. Tuulivoimaa nykyinen määrä - onnettomuuksien nykytilanne vuosittain
  2. Paljonko onnettomuuksia tapahtuisi jos tuulivoimalla tuotetaan vesisähkön verran sähköä
  3. Paljonko onnettomuuksia tapahtuisi jos tuulivoimalla tuotetaan kaikki sähkö
  4. Paljonko onnettomuuksia tapahtuisi jos tuulivoimalla tuotetaan kaikki energia
Kuva 1: Tuulivoimaonnettomuuksia nyt ja skaalattuna tuulivoiman 

Jos tuulivoimalla tuotettaisiin saman verran sähköä kuin vesivoimalla, onnettomuuksia tapahtuisi noin noin 1000 kappaletta vuosittain. Jos kaikki sähkö tehtäisiin tuulella, onnettomuuksia tapahtuisi noin 6000 kappaletta vuosittain. Jos kaikki energia tehtäisiin tuulella, onnettomuuksia tapahtuisi reilut 40 000 kappaletta vuosittain.

Tuulivoima ei ole mitenkään erityisen turvallista.

Vesivoima ei myöskään ole täysin turvallista. Ylivoimaisesti eniten kuolonuhreja vaatinut energia-alan onnettomuus on vesivoiman saralta (Wikipedia:Banqiao Dam).

Laajemmin aihetta on tutkittu esimerkiksi External Costs of Energy hankkeissa (ExternE - External Costs of Energy ja Externalities of Energy Vol.6 Wind & Hydro).

Kommentit