Maailman suurin suurennuslasi

Pikkupoikana lottokupongit olivat vielä jäljentävää hiilipaperia, joissa toinen puoli oli musta. Polttelimme joskus kerrostalon pihassa suurennuslasin ja auringonvalon avulla kuponkeihin kaikenlaisia kuvioita. Suurennuslasi keskittää auringonvalon yhteen pieneen pisteeseen ja tuolloin lämpötila nousee. Maailman suurin samantapaista auringonvaloa keskittävää ajatusta käyttävä laitos sijaitsee Yhdysvaltojen Kalifornian Ivanpahissa (Wikipedia, Wikipedia).Ivanpahin aurinkovoimalaitoksen pinta-ala on noin 1600 hehtaaria eli 16 neliökilometriä. Suurennuslasien sijaan laitos käyttää kaarevia peilejä, joilla auringonvalo keskitetään muutamaan kuumenevaan pisteeseen. Laitos toimii siis aivan eri tavalla kuin aurinkopaneelit, joissa valo muutetaan sähköksi. Ivanpahin laitos toimii normaalina lämpövoimalana höyryturbiineineen päivineen.

Ivanpahin budjetti oli noin 2,2 miljardia yhdysvaltain dollaria ($) josta tosin valtio käytännössä maksoi/lainoitti 1,6 miljardia $. Alunperin mukana oli myös Google, mutta se vetäytyi hankkeesta.

Ivanpahin laitoksen piti tuottaa noin 1 TWh sähköä vuodessa. Vertailuna Suomessa käytetään sähköä noin 82 TWh ja energiaa 370 TWh vuosittain. Vuonna 2014 Ivanpahin laitos tuotti 0,42 TWh ja vuonna 2015 yhä vain 0,65 TWh (Wikipedia).

Mihin lukuja pitäisi suhteuttaa? Olkiluodon uusi suuri ydinvoimala tulee tuottamaan noin 13 TWh sähköä vuodessa eli noin 20 kertaa Ivanpahin verran. Suoralla matematiikalla Olkiluodon tuottaman sähkön korvaaminen Ivanpaheilla maksaisi 44 miljardia $ (2,2 mrd$ x 13TWh/0,65TWh). Voi argumentoida, että kustannukset laskisivat suuremmassa skaalassa. Toisaalta pinta-alaa vaadittaisiin 320 neliökilometria eikä sellaisen peilimäärän tekeminen ole halpaa.

Moderneilla teollisen kokoluokan suurilla tuulivoimaloilla noin 60 tuulivoimalaa tuottaisi saman sähkön kuin Ivanpah (60 x 3,3 MW x 3500h). Jos yksi tuulivoimala maksaa asennettuna noin 5 miljoonaa euroa, niin 0,3 miljardilla eurolla saadaan samat sähköt mitä Ivanpah tuottaa.

Mielestäni Ivanpah vaikuttaa taloudellisesti olevan aika hurja epäonnistuminen eikä ole ihme, että laitoksen tulevaisuus on vaakalaudalla (Market Watch 16.3.2016).

Luontoihmisiä saattaa myös kiinnostaa, että Ivanpah polttaa maakaasua ja kärventää yllättävän paljon lintuja. Maailman suurin suurennuslasi on myös maailman kallein lintugrilli.

Jostain syystä Ivanpahin huonot kokemukset eivät ole kuuluneet Marokkoon asti. Siellä täyttä päätä puuhataan vastaavaa laitosta. Kaikki katastrofin merkit ovat ilmassa (Guardian 4.2.2016, Wikipedia).

Suomen suurin aurinkovoimala on Kivikon 0,85 MW noin 3000 aurinkopaneelia sisältävä laitos (Rakennuslehti). Jutussa annettujen tietojen mukaan Kivikon voimalan kapasiteettikerroin on 9,4% kun se Suomen uusissa tuulivoimaloissa vaihtelee tyypillisesti 30-40% välillä.

Kommentit