Tukiliikkuja on ikiliikkuja

Ikiliikkujaksi kutsutaan ilman ulkoista energiaa ikuisesti toimivaan laitetta (Wikipedia). Ikiliikkujat kuuluvat huuhaa-leiriin eli ei ole mahdollista rakentaa sellaista aparaattia.

Energiapolitiittisessa keskustelussa ja jopa jonkin sortin tutkimuksissa tai skenaarioissa esiintyy hyvin läheistä sukua ikiliikkujille olevia ajattelumalleja. Kutsun niitä tukiliikkujiksi. Tukiliikkujassa on sama ongelma talouspuolella kuin ikiliikkujassa energiapuolella: tukiliikkuja kadottaa ikuisesti rahaa eikä toimi omillaan.

Markkinatalouden idea on seuloa vaihtoehdoista voittajaksi vähiten resursseja käyttävä eli taloudellisesti tehokkain tapa. Tukiliikkuja ei sovi markkinatalouteen sillä se hukkaa jatkuvasti rahaa - se ei ole tehokkain tapa. Tukiliikkuja vaatisi jonkin toisen lainalaisuuden kuin markkinatalouden. Valitettavasti kukaan ei osaa selittää minkälainen järjestelmä olisi kyseessä.

Energiapoliittisen keskustelun ja etenkin energian varastoinnin sekä sääherkän sähköntuotannon rajamaastossa pyöriviä aparaatteja tarkasteltaessa tulee mieleen Benny Törnroosin lastenlaulu Fixu Vekotin (Fixu Vekotin). Kappaleessa kertoja yrittää selvittää mikä "professorin" fixussa vekottimessa on oikeastaan idea. Lopulta ideaksi paljastuu ikiliikkuja.

Sama paljastuu uusiutuvan energian sääherkistä energiavarastoista - sieltä löytyy tukiliikkuja. Tässä todellisuudessa taloudellisesti touhussa ei ole järkeä. Kun huomioi esitetyt väitteet energiatehokkuudesta, halvimmasta vaihtoehdosta ja kestävimmästä ratkaisusta - niin ollaan tukevasti siirrytty tukiliikkujissa huuhaa-maailmaan.

Moni fiksu kirjoittaja on kriittisesti analysoinut ehdotettuja tukiliikkujia varsinaisesti antamatta nimeä näille aparaateille
Kommentit

 1. No rahhoo tyhjiöstä.

  https://www.youtube.com/watch?v=wTP2RUD_cL0

  Mutta keskustelu aiheesta on lamaantunut, yriän panoksellani, vai liekö ruutini kastunut.

  Nooh' oli miten oli olen viemässä yhtä aiheeseen liittyvää asiaa EU tuomioistuimeen, ja ratkaisua ei ole tulossa osapuolten elinaikana.

  Jos haluatte olen käytettävissä "pro bono".

  https://myteurastaja.wordpress.com/

  VastaaPoista

Lähetä kommentti