Ohjelmistoala uuden edessä

Ohjelmistojen kehittäminen on viime vuosina muuttunut kohti mallia, jossa varsinaisen sisällön hallitsevat osaajat pystyvät muuttamaan ja jopa kehittämään ohjelmiston toimintaa.

Perinteisessä ohjelmistohankkeessa on tarvittu koodaajia, jotka kuuntelevat mitä halutaan, ja sitten yrittävät toteuttaa sen. Rikkinäisen puhelimen dilemman vuoksi pyytäjä on usein saanut jotain muuta kuin tarvitsi.

Aiemmin liiketoiminnan puolelta on myös voitu löysemmin rantein esittää muutoksia joiden yksityiskohdista ei ole aina tarvinnut ottaa täyttä vastuuta. Aiemmin ohjelmistokehittäjä on voinut puolestaan vetäytyä sen taakse mitä kirjoitetuissa vaatimuksissa lukee.

Uusi malli muuttaa ohjelmistojen kehittäjien roolin alustan kehittäjiksi ja jättää itse toiminnan määrittelyn sisältöjen asiantuntijoille.

Uusi malli on tehokkaampi koska se poistaa rikkinäisen puhelimen ongelman. Samalla malli haastaa sisältöasiantuntijat luomaan tarkkoja määrittelyjä miten ohjelmiston tulee käyttäytyä: he saavat vallan määrittää miten ohjelmisto toimii ja mukana tulee vastuu.

Uuden mallin hyvä puoli on myös vastakkainasettelun väheneminen: tietotekniikan ja liiketoiminnan ihmiset jakavat vastuut luonnollisemmin. Kyse on enemmän yhteistyöstä kuin hierarkisesta valtakamppailusta tietotekniikan ja liiketoiminnan välillä.




Kommentit