Onko Nurmijärvi-ilmiö kääntynyt

Helsingin kunnallispolitiikassa pohditaan onko Nurmijärvi-ilmiö kääntynyt lapsiperheiden asettumiseksi Helsingin keskustaan. Tilastojen mukaan kotimaisia kieliä puhuvien lasten osuus on viimeisen kymmenen vuoden aikana vähentynyt Helsingissä pari prosenttia. Samaan aikaan vieraita kieliä puhuvien alle 18-vuotiaiden lasten määrä on noussut 86%. Ainoa kasvanut kotimaisia kieliä puhuva lasten ryhmä ovat 0-6 vuotiaat.


Onko lapsiperheiden määrä kasvanut Helsingissä koko Helsingin seutuun nähden? Varsinaisesti ei ole. Vuoden 1995 jälkeen Helsingissä lapsiperheiden määrä on lisääntynyt 5,6% ja koko Helsingin seudulla 10,4%. Muu seutu on siis vetänyt enemmän lapsiperheitä kuin Helsinki. Viimeisen kymmenen vuoden aikana lapsiperheiden määrä on lisääntynyt hieman enemmän Helsingissä (9,7%) kuin koko Helsingin seudulla (8,8%).


Näiden tilastojen mukaan Nurmijärvi-ilmiö ei ole yhtä vahva kuin se oli vuosikymmen sitten. Voi sanoa, että Helsinki on aavistuksen toipunut ilmiöstä. Varsinaista vastaliikettä ei ole käynnissä, jossa ihmiset muuttaisivat lasten kanssa takaisin Helsinkiin. Taloustilanteen paranemisen on spekuloitu aktivoivan ilmiötä uudelleen (ks).

Merkittävin Helsingissä kasvava trendi ovat nopeasti nouseva vieraskielisten lasten määrä.

Kommentit