Sähköpyörä on vähäpäästöisin tapa liikkua

Silmääni sattui pyöräliiton jakama kuva eri kulkumuotojen päästöistä. Kuvan alkuperäisessä laskelmassa on se puute, että ruokailun päästöt ovat kokonaan unohtuneet laskelmasta (syntyy ikiliikkuja). Lisäsin ruoan päästöt laskelmaan pyöräilyn ja kävelyn keskimääräisen kulutuksen ja ruoan keskimääräisten päästöjen mukaan. Tulos näyttää tältä:


Kilometria kohden sähköpolkupyörä olisi nyt vähäpäästöisin tapa liikkua. Tavallinen polkupyörä ja erityisesti kävely jäävät kauas taakse koska ihmisen syömä ruoka tuottaa paljon suuremmat päästöt kuin verkosta ladattu sähkö. Kävely häviää kilometria kohden päästöissä sähköautoille ja ladattaville hybrideille.

Vertailuna samantapaiset tulokset on saatu tässä paperissa: hidas kävely 95 gCO2/km ja hidas pyöräily 54 gCO2/km keskimääräisellä ruokavalion päästöllä (5,1 kg CO2/päivä).

Tässä tarkastellaan liikkumisen aiheuttamia päästöjä eikä spekuloida elintapoihin liittyvillä taipumuksilla. En tarkastanut alkuperäisen laskelman muita numeroita tai ota niiden laadusta vastuuta.

Kommentit