Epidemiaennuste 31.3.2020: Mitä jos korona kääntyi jo laskuun Suomessa

Mitä jos Suomen koronavirusepidemia onkin jo kääntynyt jyrkkään laskuun? Tänään sairaalahoidossa on vähemmän ihmisiä koronan vuoksi kuin eilen.

Ennusteissa on suurta epävarmuutta riippuen siitä miten epidemiaa yrittää mallintaa. Positiivisimpaan tulokseen päätyy katsomalla uusien tartuntojen määrää (Data: HUS, Suomi) ja olettamalla että politiikkatoimet ja diagnosointiviive käyttäytyvät kuten Kiinassa (Zunyou et al, 2020).

Nyt olisi mielenkiintoista nähdä HUS-alueen viime päivien tilanne ja mihin suuntaan se on kehittynyt. Luodaan eiliseen tapaan neljä skenaariota ja poimitaan niistä kaikista positiivisin vaihtoehto kuvaan.



  • Avaa: Skenaario A: Nyt päätetyt tiputtivat tarttuvuusluvun 0,52 tasolle 
    • Tartuntamäärä on kääntynyt nopeaan laskuun
  • Avaa: Skenaario B: Nyt päätetyt toimet tiputtivat tarttuvuusluvun 0,72 tasolle
    • Tartuntamäärä on kääntynyt selvään laskuun
  • Avaa: Skenaario C: Nyt päätetyt toimet tiputtavat tarttuvuusluvun 0,97 tasolle
    • Tartuntamäärä on kääntynyt lievään laskuun.
  • Avaa: Skenaario D: Tässä skenaariossa THL:n käyttämä tarttuvuusluku 1,6 kun noin 33% sosiaalisista kontakteista on vähennetty. 
    • Tässä skenaariossa epidemia paisuu huomattavasti nykytilasta emmekä ole vielä lähelläkään tartuntahuippua.
Tulevat viikot näyttävät seuraako Suomen epidemia jonkun näiden skenaarioden uraa.

Tieto epidemian laajuuteen liittyen on tällä hetkellä hyvin epävarmaa. Esimerkiksi Imperial College julkaisi eilen tutkimuksen, jossa tarttuvuusluvusta on esitetty melko pessimistisiä arvioita. Tuossa tutkimuksessa on käytetty bottom-up laskentamallia lähtien kuolleisuustilastoista ja siitä arvioitu tartuntojen määrä. Yksittäisenä datajoukkona ja menetelmänä tuosta syntyy ymmärrettävä tarkastelutapa, mutta en nähnyt että se Suomen tapauksessa tuottaisi luotettavaa arviota. Mielestäni yhden maan osalta luotettavampi tapa on käyttää useampia aikasarjoja kuten varmistettuja tartuntamääriä, sairalahoitoon päätyneitä ja myös menehtyneitä.

Kommentit