Epidemiaennusteet 30.3.2020: Neljä skenaariota

Eilisissä kolmessa skenaariossa tarkastelin epidemiennusteiden herkkyyttä tärkeimmän parametrin eli tarttuvuusluvun suhteen. Tänään pidän nuo kolme skenaariota ennallaan ja otan mukaan neljänneksi THL:n käyttämistä skenaarioista toisen. Skenaariot on mallinnettu SEIR-mallilla sekä SEIR-mallin toteuttavalla avoimen lähdekoodin interaktiivisella simulaattorilla. Simulaatioita pääsee siis tarkastelemaan päivätasolla interaktiivisesti klikkaamalla alla olevia linkkejä. Itse ennustemallin ajatus on selitetty täällä.

Tämän päivän neljässä mallissa siis tarttuvuusluku on sama kuin eilen, mutta olen säätänyt kuolleisuusluvun ja sairaalaan joutuneiden määrän selittämään Suomen data 30.3.2020 saakka.
Avaa: skenaario A: Nyt päätetyt toimet tiputtavat tarttuvuusluvun 0,72 tasolle ja tartuntamäärä on kääntynyt nopeaan laskuun.


Avaa: Skenaario B: Nyt päätetyt toimet ovat pudottaneet tarttuvuusluvun 0,86 tasolle ja tartuntamäärä on kääntynyt selvään laskuun.

Avaa: Skenaario C: Nyt päätetyt toimet tiputtavat tarttuvuusluvun 0,97 tasolle ja tartuntamäärä on kääntynyt lievään laskuun.


Avaa: Skenaario D: Tässä skenaariossa THL:n käyttämä tarttuvuusluku 1,6 kun noin 33% sosiaalisista kontakteista on vähennetty. Tässä skenaariossa epidemia paisuu huomattavasti nykytilasta emmekä ole vielä lähelläkään tartuntahuippua.

Tulevat viikot näyttävät seuraako Suomen epidemia jonkun näiden skenaarioden uraa.

Kommentit