Compensate-säätiölle annettujen rahojen audit trail - osa II

Pohdin aiemmin Compensate-säätiölle annettujen rahojen jäljitettävyyttä eli audit trailia. Mitä on selvinnyt kirjoitukseni jälkeen?

Jos annat 100 euroa Compensatelle, niin tuo 100 € ei päädy lyhentämättömänä esimerkiksi mainittuun Kariba REDD+ projektiin Zimbabwessa. Kuvio on hieman mutkikas.
Kuvan sijoitusyhtiö CGI:llä ei ole verkkosivua mutta yhteyshenkilö löytyy ja CGA:n sivulla kontaktisivu ei toimi. Sain yhteyden näihin yhtiöihin.

Mitä tapahtuu sille osalle, joka päätyy Kariba REDD+ projektiin Zimbabwessa? Sitä ei lue missään raportissa, sitä ei tiedä Compensate-säätiössä kukaan ja sanotaan että asia on välikäsien liikesalaisuus.

Rahankäytön avoimuuden ja korruptionvastaisen työn näkökulmasta tämä CDM-päästökauppajärjestelmä hieman ihmetyttää. Järjestelmässä ei ole velvoitteita kertoa mitä rahalla tehdään. Se toki tiedetään, että Kariba REDD+ projektissa ei osteta metsää eikä mittavasti istuteta puita.

Suomessa  Rahankeräyslaki lähtee siitä, että rahankeräyskohde on tarkasti määriteltävä: "10 § Lupahakemus: Lupahakemukseen tulee liittää yksityiskohtainen keräys- ja käyttösuunnitelma."

Suosittelen Compensate-säätiötä vaatimaan jatkossa sijoituskohteiltaan kunnollista taloudellista raportointia vähintään Compensate-säätiön suuntaan. Vaikka tätä raportointia ei edellytetä CDM-järjestelmässä niin Compensate voi edellyttää sitä liikekumppaneiltaan.

Kommentit