Pienen kuolleisuusarvion riskit

Tällä viikolla Suomessa on arvioitu koronaviruksen keskimääräisen kuolleisuuden olevan 0,2% tasolla. Tällöin yhtä kuollutta kohti täytyy siis löytyä 500 ihmistä jotka selvisivät koronasta. Oletetaan että tämä arvio on riittävän tarkka ja hyvä perusta päätöksille.
New Yorkin kaupungissa (NYC) oli 16.4. mennessä kuollut koronaan 10 367 ihmistä ja epidemia on laajalle levinnyt. Koronaviruksen olisi siis pitänyt sairastaa 5,2 miljoonaa ihmistä eli noin 62% kaupungin asukkaista. NYC lisäsi tällä viikolla 3778 kuolintilastosta puuttunutta eli myös kuolemien määrä on epävarma ja se kerrotaan 500:lla.

Kiinan Wuhanissa kuoli virallisen arvion mukaan koronaan 3869 ihmistä mutta lukua nostettiin tällä viikolla noin kolmanneksella. Toisaalta HS spekuloi että kuolleita voisi olla jopa 46 800 ihmistä eli yli kymmenkertainen määrä nykyiseen viralliseen lukuun nähden. Mikäli oikea kuolleiden määrä jää nykyiselle viralliselle tasolle niin taudin sairasti noin kaksi miljoonaa ihmistä. Jos kuolleita on lähellä nykyistä yläraja-arviota niin taudin olisi sairastanut Wuhanissa 23,4 miljoonaa ihmistä (asukkaita on vähemmän). Jos Wuhanissa kuolleita on paljon virallista lukua enemmän niin 0,2% kuolleisuus ei voi olla totta Wuhanissa.

Suomessa on THL:n luvun mukaan 18.4. mennessä kuollut 90 ihmistä koronaan eli taudin olisi sairastanut loppuun 45 000 ihmistä. Kuolintilastosta on ilmeisesti unohtuneet vanhainkodeissa tautiin kuolleet ja ilmeisesti näitä on ainakin 48. Tarkkaa lukua emme tiedä mutta jos kuolleita onkin 150 taudin olisi sairastanut jo 75 000 ihmistä ja jos 200 niin taudin on sairastanut 100 000 ihmistä.

On mahdollista että koronaviruksen kuolleisuus jää yleisesti matalaksi mutta riskiryhmissä korkeaksi. Tätä kirjoitettaessa kuolleiden määrässä on epävarmuutta ja on hyvin epäselvää moniko taudin on sairastanut. Pienen kuolleisuuden olettamisessa on siis melko suuria riskejä. Tähän mennessä olemme kuvitelleet varautuneemme paremmin ja yllätyksiä on tullut.

Eli siis sama lähestymistapa kuin muussakin: turha uskoa liikaa yhteen lukuarvoon vaan normaali herkkyystarkastelu ja skenaariot eri keskimääräisen kuolleisuuden osalta.

Tällä hetkellä suuri epävarmuus liittyy myös siihen miten laajalle koronavirus on levinnyt. NYCin osalta epidemia on hyytymässä ja kilpailevia selityksiä on kaksi: 1) lockdown toimet ovat purreet 2) tauti on levinnyt erittäin laajalle. Hiljattain Bostonissa löytyi kolmasosa testattuja oireettomia ja on muitakin vastaavia viitteitä.

Lisäksi muutamia vinkkejä aiheeseen liittyen



Kommentit