Positiivisia koronaennusteita Norjasta ja Tanskasta

Norjassa ja Tanskassa tehohoidossa koronaviruksen vuoksi olevien potilaiden määrä kääntyi laskuun noin viikko sitten. Huomionarvoisia raportteja on julkaistu sekä Tanskassa että Norjassa ja kummassakin maassa on alettu puhua koronavirukseen liittyvien pakotteiden purkamisesta.
Norjan raportissa sekä uusien tartuntojen, sairaalahoitoon joutuneiden ja tehohoitoon joutuneiden määrän ennustetaan olevan jo laskussa ja tarttuvuusluku (R) on painunut 0,7 paikkeille.

Tanskassa julkaistussa raportissa puolestaan jo tarkasteltu erilaisia skenaarioita miten valitut politiikkatoimet tulevat heijastumaan terveydenhuollon kuormitukseen.
Myös Imperial Collegen laskelmat tarttuvuusluvusta Norjassa ja Tanskassa ovat päivittyneet 0,5 - 1,0 välille. Vielä reilu viikko sitten heidän julkaisemassa tutkimuksessa lukemat olivat kaksinkertaiset. Epävarmuus johtuu viiveellä tulevan kuolleisuuden käyttämisestä ainoana ennusteen tekijänä.

Nämä raportit kurovat vähitellen umpeen epidemian hallinnan malleja ja politiikkatoimia. Jäin kummassakin raportissa kaipaamaan linkkejä avoimiin laskelmiin joissa parametrien herkkyyttä voisi tarkastella. Norjan raportissa jäin lisäksi kaipaamaan skenaariotarkastelua.

Kommentit