Pohjoismaiden koronaranking - Islanti tukahdutti koronan ja Norja on lähellä samaa

Maiden menestyksessä koronaepidemian päihittämiseksi on alettu julkaista erilaisia ranking-listoja. Esimerkiksi tällä ranking-listalla Norja ja Islanti ovat parhaassa epidemian voittaneessa ryhmässä, Tanska melkein voittaneissa, mutta Suomi ja Ruotsi viimeisessä ryhmässä joilta odotetaan toimenpiteitä. Pitääkö tämä ranking paikkansa?
Islannin pohjoismainen kultamitali lienee perusteltu koska epidemia on tukahtunut ja uusia tapauksia ei ole ollut kolmeen päivään lainkaan. Islanti on testannut suhteessa väestöön eniten ihmisiä maailmassa. Norjan hopeamitali tuntuu myös perustellulta koska siellä ollaan todella lähellä että epidemia tukahtuisi kokonaan. Tanskaa en itse laittaisi Suomen edelle, koska väestöön suhteutettuna Tanskassa on Suomea enemmän uusia tapauksia. Tanskassa epidemia pääsi pahemmaksi kuin Suomessa ja mainittu ranking ei tätä huomioi. Todennäköisesti järkevämpi tapa olisi suhteuttaa epidemia väestöön ja laskea ranking sen jälkeen.

Kannattaa silti miettiä miten Suomi vastaavilla listoilla sijoittuu koska hyvin pärjänneet maat ehdottelevat eräänlaisia turvaluokkia esimerkiksi matkustusrajoitusten purkamiseen liittyen. Vastaavilla listoilla voi olla merkitystä kun matkustaminen taas lähtee liikkeelle. Vai miten arvioisit itse mikä on turvallinen matkustuskohde siinä vaiheessa kun matkustaminen taas yleistyy?

Jos koronaviruksen leviämistä kuvaava tarttuvuusluku (R) on alle ykkösen niin epidemia on laantumassa tai tukahtumassa. Kaikissa pohjoismaissa R on ollut jo pitkään alle ykkösen: Ruotsissa R painui alle ykkösen noin kuukausi sitten, Norjassa ja Tanskassa sama tapahtui jo maaliskuussa. Suomessa oma arvioini R painumisesta alle yhden oli ensimmäinen laatuaan 25.3.2020. THL julkaisi saman tuloksen noin kuukauden myöhemmin.

Jostain syystä THL mallinnusryhmää oli käsketty salaamaan tietoja vaikka esimerkiksi Norjassa raportit on julkaistu joka päivä. Tällä viikolla 50 tutkijaa kehotti Suomea tukahduttamaan epidemian suunnilleen samalla sisällöllä jonka kirjoitin seitsemän viikkoa aikaisemmin.

Kommentit