Vettä keittämällä ei synny vetypommia - HBO Chernobyl on mukadokumentti

  • Mikä ongelma on siinä kun oikeasti eläneiden tiedemiesten suuhun laitetaan täysiveristä huuhaata? Vettä keittämällä ei synny vetypommia

Katsoin HBO:n muutama vuosi takaperin tekemän ydinvoimaonnettomuudesta kertovan viisiosaisen sarjan nimeltä Chernobyl. Sarja oli kieltämättä koukuttavaksi säteilykauhun ympärille tehty ja monin tavoin ansiokas teos. 

Todella moni on kutsunut sarjaa dokumentiksi ja tämä rinnastus on helppo ymmärtää: etenkin viidennen jakson mustavalkoisissa videopätkissä vedetään yhtäläisyyksiä sarjan hahmojen ja todellisten henkilöiden välille. Annetaan dokumentaarista kuvaa, että näin ne asiat menivät. Mutta onneksi näin ne asiat eivät menneet. 

Sarjassa tiedemies Valeri Legasov yhdessä toisen ydinfysiikan asiantuntijan kanssa kertoo Mihail Gorbatsoville esimerkiksi seuraavaa (toinen osa kohdasta 48:00 eteenpäin):Mikä tässä on ongelma? Valeri Legasov sekä muut tiedettä ja tosiasioita tuntevat eivät tällaisia väitteitä ole esittäneet, koska tapahtumaketju on täysin mahdoton. Ei vettä keittämällä synny megatonnien vetypommia. Kyse on täysiverisestä huuhaasta väittää, että jostain ilmestyy neljän miljardin trotyylikilon räjähdys.

    • Valeri Legasovin muistelmat: Tape 1, B-puoli: "It was absolutely clear to us that no explosion was possible, only evaporation that would carry out radioactive particles - that’s all."

Mitä jos vastaava "dokumentti" tehtäisiin ilmastonmuutoksesta, jossa oikeiden ilmastotutkijoiden suuhun laitettaisiin vastaavaa huuhaata?

Mielestäni tällainen liioittelu on itse minisarjan tarinan kannalta lisäksi tarpeetonta ja se syö uskottavuuden sarjan muilta tapahtumilta. Minulle jäi kysymys, että mikä kaikki muu sarjassa on vastaavalla tavalla pielessä?

Seikkaperäisempiä läpikäyntejä:Kommentit