Viimeiset naulat epidemian arkkuun Suomessa

Koko kevään mediassa on pelätty virusmuunnosten paisuttavan epidemian tartuntamääriä lähes hallitsemattomasti etenkin pääkaupunkiseudulla. 

Olen ollut yleistä mielipidettä optimistisempi ja nähnyt kausivaihtelun todennäköisesti peittävän virusmuunnokset alleen. Koko epidemia seuraa varsin tarkasti joulukuussa laatimieni ennusteiden profiilia ja viimeiset pari viikkoa on tultu lähemmäs todennäköisimpänä pitämääni uraa.

  • Virusmuunnoksiin liittyvät pelot eivät toteutuneet ja on aika lyödä epidemian arkkuun viimeiset naulat. Lähiviikot vielä tarkkana rajoitusten kanssa ja rokotusvauhti tappiin. Kevään vaikutus näkyy jo tartuntamäärissä ja kesästä tulee suomalaisille hieno

Pohdin muutama viikko takaperin mihin suuntaan pääkaupunkiseudun tartuntamäärät kääntyvät. Hyvään suuntaan kääntyivät. Tämän viikon jälkeen Helsinki on pudottanut tartunamääriään lähes 50% huippuviikosta 8.3.-14.3. 

Samaan aikaan kuolemanriskillä painotettu rokotusaste on Helsingissä tänään 78% ja nousee yli 80% tason tällä viikolla. Epidemian luonne on muuttunut: jos kävisi niin, että tartunnat vielä kääntyisivät nousuun, kuolemia nähtäisiin vähemmän suhteessa tartuntojen määriin.

Suomeen saapuu lähes 700 000 rokotetta huhtikuun puoliväliin mennessä (viikot 13-15). Kaikille riskiryhmäläisille rokotteet on maassa viimeistään ensi viikolla.

Data: THL Rokotteet, Aiemmat blogikirjoitukset koronasta.

Kommentit