Kesäkausi puuttuu THL mallista - koronaennusteet eivät toteudu tälläkään kertaa

THL esitteli eilen uuden virusmuunnoksen ennusteitaan ja esityksen kalvosarja löytyy täältä. Joulukuussa kirjoitin, että THL edellisestä mallista puuttuvat marraskuussa tehdyt päätökset, rokotukset ja hengitystieinfektioiden kesäkausi. Nuo puutteet tekivät mallin tuloksista epärealistisia ja nyt tiedämme, että joulukuun THL ennusteet eivät toteutuneet.

  • Uusi malli on riittämätön askel eteenpäin. Metsä hukkui puilta ja flunssakauden kesäkausi puuttuminen mallista tekee tuloksista kokolailla hyödyttömiä. On kuitenkin totta, että nyt kannattaa olla tarkkana vielä pari kuukautta.

Miltä näyttää tuoreet mallinnukset? Nyt malliin on lisätty rokotukset ja virusmuunnokset. Lyhyesti THL tulos on se, että virusmuunnos räjäyttää tartuntamäärät nousuun toukokuussa elleivät rokotteet ehdi ensin.

Mallissa on yksi merkittävä puute, joka tekee sen tuloksista kokolailla hyödyttömiä: hengitystieinfektioiden kesäkautta ei ole huomioitu mallissa. Flunssat ilmaantuvat joka vuosi loka-marraskuussa ja katoavat huhti-toukokuussa. Yksi suomeksi tehty kirjallisuuskatsaus aiheeseen löytyy täältä.


THL matemaatikko ihmetteli jo joulukuun webinaarissa miksi kesällä 2020 heidän malli ennusti korkeaa määrää tartuntoja vaikka tartunnat painuivat alas. Syy on hyvin todennäköisesti se, että kesäkausi helposti puolittaa tarttuvuusluvun. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vuoden 2021 noin huhti-toukokuusta eteenpäin kesäkausi kumoaa virusmuunnosten vaikutuksen. Rokotteen lisäksi epidemiaa vaimentaa siis kesäkausi.

Laadin viime vuoden lopulla ennusteen koko vuodelle ja toteuma on toistaiseksi varsin hyvin seurannut todennäköisimpänä pitämääni mallia


Tämän tekstin tarkoitus on sanoa: nyt vielä muutama kuukausi ollaan varovasti ja pidetään epidemia hallinnassa, niin sen jälkeen tilanne helpottuu selvästi.

Aiheeseen liittyvä Twitter-keskustelu.

Kommentit